Δ. Μπακαλούδης: Πολύ πλούσια η άγρια πανίδα στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής

Η άγρια πανίδα της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Τον Ιανουάριο επιστημονική ομάδα, υπό την επίβλεψη του καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτρη Μπακαλούδη, τοποθέτησε κάμερες στα κράσπεδα της Πανεπιστημιούπολης, με σκοπό να γίνουν διάφορες καταγραφές.

«Οι πρώτες», όπως είπε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (28-2-2022), έδειξαν ότι είναι μια περιοχή πάρα πολύ πλούσια σε άγρια πανίδα και αυτό λόγω της θέσης της Πανεπιστημιούπολης. “Είναι μια πράσινη νησίδα ακριβώς στο μέσο μιας πεδιάδας που περιτριγυρίζεται από πολλές καλλιέργειες, μια περιοχή εντελώς «ανοιχτή», μια «όαση» για την άγρια πανίδα και όχι μόνο”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Βάλαμε κάποιες κάμερες προκαταρκτικά για να δούμε ποια είδη ζώων απαντώνται στην περιοχή» εξήγησε ο κος Δημήτρης Μπακαλούδης, καθηγητής στο ΑΠΘ με αφορμή τη συμμετοχή του γι αυτό το θέμα σε πρόσφατη σύσκεψη στην Πρυτανεία για την άγρια πανίδα και αποκάλυψε ότι καταγράφτηκαν δέκα είδη θηλαστικών από μικρά και μεσαίου μεγέθους ζώα, όπως: ζαρκάδια, αγριόχοιροι, αγριόγατες κουνάβια αλεπούδες, λύκοι κ.α. καθησυχάζοντας όμως και λέγοντας πως: «Επικίνδυνα είδη άγριας πανίδας στη χώρα μας, ακόμη και τα μεγαλόσωμα, για παράδειγμα αρκούδα είναι επικίνδυνα μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και συνήθως όταν προσεγγίσει ένας άνθρωπος το θηλυκό με τα μικρά της».

Μέχρι σήμερα, όπως είπε ο Θρακιώτης καθηγητής, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα συμβάντα επιθέσεων και στην Ελλάδα και στη Ροδόπη. Επιθέσεις ζώων άγριας πανίδας προς τον άνθρωπο. «Στην περιοχή υπάρχουν ρέματα, υπάρχει ένας «διάδρομος» κυκλοφορίας με τα βορινά χωριά που πηγαίνουν προς τη Ροδόπη: κυκλοφορούν τσακάλια, σκυλιά αδέσποτα, λύκοι, είναι μια περιοχή που συνδέει την ορεινή περιοχή με τα πεδινά και την παράκτια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επίσης είπε ότι έχουν παρατηρηθεί ζαρκάδια στην περιοχή και αυτό και μόνο υποδηλώνει ότι όλη Πανεπιστημιούπολη είναι μια πάρα πολύ πλούσια περιοχή σε πανίδα. «Αυτό είναι αξιοπερίεργο και από διάφορες σκοπιές μπορεί να έχει και διάφορες ερμηνείες».

Όπως σημείωσε αυτό που θα πρέπει να αποφευχθεί σε πρώτη φάση είναι να ταΐζονται τα αδέσποτα σκυλιά εκεί γιατί συγκεντρώνουν και άλλα είδη. «Δεν πρέπει να αφήνουν έξω τροφή, αποφάγια, απορρίμματα, γιατί προσελκύουν με τις οσμές διάφορα είδη» είπε. Επίσης, ένα άλλο μέτρο που εφαρμόζεται για την αποτροπή της «σύγκρουσης» ανθρώπου με τα είδη της άγριας πανίδας,το να μην συνυπάρχει δηλαδή στην ίδια περιοχή πανίδα και άνθρωπος είναι η περίφραξη καταλήγοντας με τη σημείωση ότι: «Ό,τι είναι περιφραγμένο προστατεύεται. Θα είναι και το πιο θετικό μέτρο για όλη την περιοχή» .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος