Δ.Καραβέλας – WWF Ελλάς: Η Μεσόγειος Φλέγεται – Πρόληψη τώρα

250.000-300.000 δάση καίγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα-9 εκ. στρέμματα στις χώρες της Μεσογείου
«Σεβασμός, υποστήριξη και αλληλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους, στους εκατοντάδες πυροσβέστες και πολίτες οι οποίοι, πάλεψαν και παλεύουν με τις φωτιές σε αυτούς εκφράζω το σεβασμό μου» ανέφερε ο Δημήτρης Καραβέλας, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς. Όπως είπε, μιλώντας σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (6-8-2021) «Αυτό που καταλαβαίνω εκ του αποτελέσματος είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί με φοβερή αυταπάρνηση δίνουν έναν αγώνα άνισο, άδικο κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι συνθήκες στη χώρα μας και σε όλη τη Μεσόγειο έχουν αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια και βρισκόμαστε με έναν μηχανισμό για τη χώρα μας ο οποίος είναι απλά ανεπαρκής».

Η Μεσόγειος φλέγεται!

«Η Μεσόγειος είναι μια από τις περιοχές του πλανήτη που θεωρούνται κυριολεκτικά Hot Spot στις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης» ανέφερε ο κος Καραβέλας προσθέτοντας «όταν γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα και έχουμε πολύ πιο ακραία καιρικά φαινόμενα να αντιμετωπίσουμε, ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο καύσωνα που δεν έχουμε ζήσει εδώ και πολλές δεκαετίες, γνωρίζουμε ότι αυτό έχει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτό που λέγεται ύλη και σε αυτό που λέγεται υγρασία μέσα στο δάσος και μέσα στην ατμόσφαιρα» είπε σημειώνοντας πως: «Είναι δεδομένο ότι όταν μια πυρκαγιά ξεσπάσει η δυσκολία κατάσβεσης θα είναι πολύ- πολύ μεγαλύτερη. Όταν αυτό συμβεί σε πολλά επίπεδα συγχρόνως, αυτό δυστυχώς ζούμε από χθες, δηλαδή την πολύ μεγάλη δυσκολία να πρέπει να αποφασίσει κανείς πού θα στείλει τα εναέρια μέσα που θα στείλει το βάρος του, αν θα είναι: Εύβοια, Ηλίεια, Βόρεια Αττική κ.ο.κ.»
Σύμφωνα με τον κο Καραβέλα «Όλο αυτό συνιστά έναν άνισο αγώνα. Κι αυτό που θα πρέπει εμείς από τη δική μας πλευρά να αντιληφθούμε είναι ότι η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι αυτή που προκαλεί τις Πυρκαγιές. Υπάρχουν προφανώς ευθύνες σε όλο αυτό. Η Κλιματική Αλλαγή δημιουργεί συνθήκες οι οποίες διευκολύνουν, περισσότερες και πιο έντονες πυρκαγιές».

Δ.Καραβέλας – WWF Ελλάς: Η Μεσόγειος Φλέγεται – Πρόληψη τώραΌπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δει κανείς στο σχεδιασμό του μια πολύ διαφορετική προσέγγιση από αυτή που είχαμε μέχρι τώρα. «Η διαδικασία της κατάσβεσης έχει προβλήματα. Το κεφάλαιο της Πυροπροστασίας είναι πολύ προβληματικό, πρέπει ως χώρα να ρίξουμε πολύ μεγαλύτερο βάρος σε αυτό που λέγεται πρόληψη. Η ουσιαστική πρόληψη έχει πολλές πτυχές και ζητήματα θεσμικά, πώς δηλαδή θεσμικά προστατεύει το δάσος μη δημιουργώντας ή αφήνοντας κίνητρα για επίδοξους εμπρηστές. Πώς δεν μπαίνουμε σε μια διαδικασία συνεχών τακτοποιήσεων αυθαιρέτων ή ζητημάτων όπως οι οικιστικές πυκνώσεις. Υπάρχει η διαχειριστική πρόληψη, η οικιστική πρόληψη. Τα δάση δεν τα διαχειριζόμαστε, τα δάση είναι αφημένα. Πυκνώνουν και όταν πυκνώσουν θα καούν. Πρέπει κανείς να δει σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο δήμων, κοινότητας τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν επιχειρησιακά για να προετοιμαστούν καλύτερα».

“Πρόληψη Πρόληψη Πρόληψη”
Όπως τόνισε ο κος Καραβέλας η πρόληψη αφορά πάρα πολύ και τον πολίτη τον ίδιο αναφέροντας μάλιστα ένα παράδειγμα τέτοιο σημείωσε «Ένας συνάδελφός μου στην Εύβοια έσωσε το σπίτι του ενώ τα γύρω σπίτια κάηκαν. Γιατί τα κατάφερε; Διότι το σπίτι του το είχε προετοιμάσει επαρκώς, είχε καθαρίσει όλη την βλάστηση στη γύρω περιοχή, είχε προσέξει τι είδους δομικά υλικά χρησιμοποιεί, είχε δημιουργήσει μια τέτοια κατάσταση που μπορούσε να προστατέψει το ίδιο του το σπίτι. Είχε πηγές νερού εκεί που χρειάζονταν, προ φύλασσε έτσι το δικό του τον χώρο». Για να επισημάνει ότι: «Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι πολιτικοί και πολίτες έχουν φτάσει στα όρια τους. Δεν χρειάζεται σήμερα να κλαίμε σπίτια περιουσίες και φυσικό περιβάλλον ξανά και ξανά για να το αντιληφθούμε. Πρέπει να κάνουμε μια πολύ ριζική στροφή στο μοντέλο της Δασοπροστασίας και να πούμε: Πρόληψη- Πρόληψη- Πρόληψη»

40.000 πολίτες σε ένα 24ωρο υπέγραψαν για την λήψη προληπτικών μέτρων σε καμπάνια του WWF Ελλάς
Δίνοντας ένα στοιχείο ο κος Καραβέλας ανέφερε πως σήμερα στη χώρα μας για κάθε 100 ευρώ που επενδύονται στη δασοπροστασία λιγότερο από 20 πηγαίνουν στην πρόληψη κι εκείνα πολύ αργά. Τις τελευταίες 24 ώρες η WWF Ελλάς ξεκινώντας μια καμπάνια με κύριο πρόταγμα την πρόληψη συγκέντρωσε 40000 υπογραφές πολιτών που ζητούν το ίδιο: Πρόληψη. Όχι αναίτια 250.000-300.000 στρέμματα με δασικές εκτάσεις καίγονται κάθε χρόνο. Το 2019 το νούμερο για τις καμένες εκτάσεις στη Μεσόγειο ήταν 9 εκ. στρέμματα. Περνώντας κι εκείνος μια λέξη ως μήνυμα στους : «Πρόληψη» ευχόμενος δύναμη και συμπαράσταση σε όλους όσοι ταλαιπωρούνται απίστευτα τις τελευταίες μέρες» !
Info
Για την καμπάνια με κύριο αίτημα την πρόληψη όσοι επιθυμούν μπορούν στο site www.wwf.gr να υπογράψουν.
Συνέντευξη –κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος