Δ. Χαρίτου: Να υπάρξει επωφελής ρύθμιση για τους δανειολήπτες Πόντιους ομογενείς

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία θα ζητείται οριστική ρύθμιση του προβλήματος των παλιννοστούντων δανειοληπτών, τα δάνεια των οποίων έχουν κοκκινίσει, είπε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες”.

«Οι Παλιννοστούντες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της χώρας μας να έρθουν, να επιστρέψουν στην πατρίδα και να την στηρίξουν με την παρουσία τους. Ενισχύθηκαν το 2004 με ένα 15ετές πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης. Με δάνεια που είχαν και έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Δυστυχώς τα χρόνια που μεσολάβησαν σχεδόν μια 12ετία της κρίσης ένα μεγάλο μέρος τους βρέθηκε σε πραγματική αδυναμία να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά», εξήγησε στο ιστορικό της υπόθεσης ο κ. Χαρίτου επισημαίνοντας: “Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανησυχία, μια αβεβαιότητα και μια ανασφάλεια σε όλους αυτούς τους ομογενείς που αδυνατούν πράγματι να αποπληρώσουν τα δάνεια».
Υποστήριξε δε πως η μόνη ουσιαστική παρέμβαση που υπήρξε ήταν με το Νόμο Σταθάκη, συνέχεια του Νόμου Κατσέλη. «Σκοπός ήταν να υπάρξει μια ρύθμισή τους. Για να υπάρξει μια δυνατότητα αποπληρωμής. Ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος τους απομειωνόταν με ρυθμίσεις που δινόταν για μεγάλο διάστημα. Δυστυχώς ήταν τέτοια η ένταση της οικονομικής κρίσης και η αδυναμία τους, αλλά και οι πιέσεις που άσκησαν τα τραπεζικά ιδρύματα. Δεν ήθελαν νέες ρυθμίσεις. Ήταν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ήθελαν να τα ανατοκίζουν με υψηλά επιτόκια, οπότε ουσιαστικά δεν αξιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό η ρύθμιση που δόθηκε τότε, το 2016 -2017».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτου, «ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας πέρασε μια ρύθμιση κατά την οποία παρά το γεγονός ότι είναι με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καταπίπτουν, εφόσον υπάρξει δικαστική απόφαση ή αναγγελία δικαστικής απόφασης. Γι αυτό ακριβώς είχαμε αυτό το «πογκρόμ» από το Τραπεζικό Σύστημα. Ακολούθησε όλη αυτή η “πλημμυρίδα” των δικαστικών αποφάσεων και τώρα αναμένουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σκέφτεται περισσότερο και συζητά με το τραπεζικό σύστημα και λιγότερο με τους δανειολήπτες ομογενείς μας και όχι μόνο γιατί αφορά και πολλούς άλλους. Αυτούς έχει στο νου της και θέλει να δώσει ρύθμιση έτσι ώστε το τραπεζικό σύστημα, να μπορέσει να πάρει μέρος από τα λεφτά της. Παράλληλα, θα εμφανίζονται πλέον στο Δημόσιο ότι οι ομογενείς οφείλουν, ότι τα δάνεια τους έχουν κοκκινίσει».
Τέλος, ο κος Χαρίτου επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια ρύθμιση η οποία θα είναι επωφελής όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα αλλά κυρίως για τους δανειολήπτες ομογενείς «με την έννοια», όπως εξήγησε, «ότι θα υπάρξει απομείωση του δανείου σε σχέση με το βασικό κεφάλαιο και τους ανατοκισμούς που έχουν γίνει», προσθέτοντας: «Να υπάρξει μείωση του ποσού και μια ρύθμιση με πάρα πολλές δόσεις ώστε να μπορέσει να αποπληρωθεί πάντα με κριτήρια την οικονομική δυνατότητα του συγκεκριμένου δανειολήπτη».
Το θέμα, πρόβλημα όπως εξελίχθηκε, αφορά το μεγαλύτερο μέρος από τους 8.000 δανειολήπτες στη Θράκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος