Χρυσό βραβείο σε λάδι της Μάκρης

Από το Μιλάνο έφτασε το πρώτο χρυσό βραβείο του 2021 για την ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ΚΥΚΛΩΠΑΣ και του Ελαιοτριβείου ΚΥΚΛΩΠΑΣ. Από το 2016 συμμετέχει στο διαγωνισμό Monocultivar της Ιταλίας και κάθε χρόνο παίρνει το χρυσό βραβείο. Είναι το 6ο που προστίθεται στη Συλλογή από αυτόν τον διαγωνισμό και το 132ο συνολικά, όλα αποτελούν παγκόσμιες διακρίσεις.

Χρυσό βραβείο σε λάδι της Μάκρης
Οι γονείς της Βάλιας,, η Νίκη και ο Αργύρης Κελίδης,

«Είναι πολύ ωραίο αυτό που πετύχαμε. Όλο αυτό έχει συνέχεια σε μας. Από το 2008, που πήραμε το πρώτο μας βραβείο, σε έναν πανελλαδικό διαγωνισμό ξεκινήσαμε τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς. Είναι σταθερά ποιοτικό προϊόν. Ο χρόνος τα δείχνει όλα κι εμείς από το 1982 προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (13-4-2021) η κα Βάλια Κελίδου. Όπως είπε το μυστικό της επιτυχίας είναι να «Εκσυγχρονίζεσαι στις γνώσεις, να πηγαίνεις με τον παγκόσμιο ρυθμό της ελαιοκαλλιέργειας».

Χρυσό βραβείο σε λάδι της Μάκρης
Η κα Νίκη την ώρα της ελαιοποίησης

Εκείνοι επιμένουν στην ποικιλία ελιάς «Μάκρης» και δικαιώνονται. Φέτος έγινε ΠΟΠ κι έτσι η προβολή του τόπου συνεχίζεται μέσα από ένα προϊόν. «Είναι πολύ ωραίο αυτό που έχουμε πετύχει, την προβολή του τόπου μας, μέσα από το λάδι, στην αρχή δεν ήξεραν καν που πέφτει η Μάκρη» σημείωσε η κα Κελίδου.
Κάθε φορά, όπως λέει, επιβραβεύεται η ποιότητα του προϊόντος. Ποιότητα που κατακτάται με σωστές τεχνικές, με σωστή καλλιέργεια και ελαιοποίηση αρκεί να είμαστε γνώστες, πότε κάνουμε και γιατί.
«Το πολύ ποιοτικό λάδι απαιτεί σωστή καλλιέργεια στο χωράφι, σωστή ελαιοποίηση και αποθήκευση λαδιού. Για είναι καλό το υλικό σου θα πρέπει να ξέρεις πώς θα το διαχειριστείς για να δώσεις όλα τα χαρακτηριστικά στο έπακρο» δήλωσε και παράλληλα σημείωσε ότι: «Ότι τώρα πια έχει ανοίξει ο δρόμος της αποδοχής ποιοτικών προϊόντων, υπάρχουν πολλοί που το ψάχνουν, νοιάζονται για το τι παράγουν, τι τρώνε. Γι αυτό και πάντα προτρέπω τους καλλιεργητές να μην βάζουν τις ελιές σε τσουβάλια και να τις αφήνουν να σαπίζουν, είναι σαν να στύβεις ένα σάπιο πορτοκάλι από τον κόπο που κάνουν θα πρέπει να βγαίνει το καλύτερο».
Όσον αφορά στο κλάδεμα η (και) γεωπόνος κα Κελίδου σημειώνει «Το ιδανικό είναι να κλαδεύουν οι παραγωγοί κάθε χρόνο, ελαφρύ κλάδεμα, για να βοηθάνε το δένδρο δίνοντας το σχήμα κυπέλλου ανοιχτού, να το διαπερνά ο ήλιος και να γίνεται σωστό αερισμός. Και το καλύτερο τα κλαδιά να τα θρυμματίζουν και να τα ενσωματώνουν στο έδαφος. Αν έχουν μυκητολογικές ασθένειες πρέπει να καίγονται» υπάρχουν όπως είπε on line σεμινάρια που δείχνουν τον τρόπο και βιβλία για σωστό κλάδεμα και είναι μια ωραία εξάσκηση.
Και πριν προλάβει να “στεγνώσει η μελάνη” το ελαιοτριβείο της Μάκρης κέρδισε δύο ακόμη Extra Gold διακρίσεις στο μεγαλύτερο Βιολογικό Διαγωνισμό στον κόσμο, βραβεία λόγω της μηδενικής περιεκτικός σε φυτοφάρμακα.

Συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος