Χατζή Εμίν Αγά: Ένας μυστηριώδης ευεργέτης της Ξάνθης

Εκδήλωση για την παρουσίαση της ιστορικής έρευνας του Γεωργίου Φ. Μπατζακίδη, Ιστορικού-Ερευνητή, με τίτλο: «Χατζή Εμιν Αγά, ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ξάνθης», θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στις 19:00, στην Καπναποθήκη «Π», στην αίθουσα «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ». Την εκδήλωση διοργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

«Ο Χατζή Εμίν Αγά έχει πάρα πολύ μυστήριο και πάρα πολύ μεγάλη ευεργεσία», δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Γιώργος Μπατζακίδης, ιστορικός ερευνητής μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Όπως είπε ο Χατζή Εμίν Αγά είναι ένας άνθρωπος που έζησε το 19ο αιώνα και «θα τον συναντήσουμε από το 1820 που είναι η γέννηση του, μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, στην τελευταία δεκαετία «τοποθετείται» ο θάνατος του». Σύμφωνα με τον κ. Μπατζακίδη, «είναι ένας άνθρωπος που έχει κάνει πάρα πολλά μεγάλα ευεργετήματα στην πόλη μας. Να σκεφτείτε ότι ο ίδιος δεν είναι γνωστός, αλλά είναι πολύ γνωστό το ρολόι της Ξάνθης , το έχτισε αυτός».

Σε παραλληλισμό του με την πόλη της Κομοτηνής σημείωσε ότι «στην Κομοτηνή είχατε την ευλογία να έχετε το ρολόι από τον ίδιο τον Σουλτάνο, τον Αβδούλ Χαμίτ τον Β’, εμείς όχι, είχαμε τον Χατζή Εμίν Αγά ο οποίος ήταν καπνέμπορας και αξιωματούχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που δεν έχτισε απλά μόνο το ρολόι, αλλά μια μνημειώδη κρήνη, οκταγωνική μνημειώδη κρήνη. Έχτισε δίπλα στο ρολόι το Τζαμί, το χαμάμ, την έδρα του Πτωχοκομείου. Ένα πέτρινο κτίριο το οποίο ήταν μέχρι το 1968 τα δικαστήρια της Ξάνθης, το 1ο Μειονοτικό Σχολείο το οποίο είναι το δεύτερο παλαιότερο Σχολείο μετά την Μανσήνειο Σχολή, που χτίστηκε το 1863, είναι του 1875. Αλλά και τα βακούφια που χάρισε για να μπορούν να συντηρούνται όλα αυτά τα κτίρια. Ακόμη και σήμερα, 130 χρόνια μετά το θάνατό του, όλο αυτό το σχολείο, που υπάρχει και λειτουργεί, συντηρείται από τα έσοδα των καταστημάτων που δώρισε αυτός ο άνθρωπος».
Μάλιστα έκανε λόγο ο Ξανθιώτης ιστορικός ερευνητής για μια μυστηριώδης μορφή και στάθηκε σε ένα παράδειγμα: “Τον μοναχογιό του, που ήταν πολύ γνωστός στην Ξάνθη, ο Νιαζή Μπέης, δεν τον ήξερε κανένας. Δυστυχώς στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της μεγάλης ζημιάς που προκάλεσαν οι Βουλγαρικές Δυνάμεις Κατοχής , η 1η και η 2η, δεν είχαμε όχι καταγεγραμμένη μνήμη, αλλά και συλλογική μνήμη και αυτό είναι ένα πάρα πολύ κακό. Δεν έχουμε συλλογική μνήμη από γεγονότα και καταστάσεις. Δεν μπορεί να μην ξέρει κανείς πού είναι ο τάφος του, πού πέθανε, όλα αυτά είναι μυστήρια ακόμη και σήμερα».

Για να καταλήξει λέγοντας ότι: «Πράγματι πρόκειται για μια μυστηριώδη μορφή που έκανε πολλά ευεργετήματα».

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και επετειακή Έκθεση Φωτογραφίας του συλλέκτη Κώστα Μαυρομάτη με θέμα, «Ρολόι της Ξάνθης- 150 χρόνια, σύμβολο της πόλης, 1870-2020», μια έκθεση 80 κάδρων μεγεθυμένων φωτογραφιών και σπάνιων ντοκουμέντων τα οποία θα κοσμούν όλη την αίθουσα του πάνω ορόφου στο Ίδρυμα. Θα αφορά όλη την ιστορία του ρολογιού της Ξάνθης, 80 κάδρα για μια θεματική.
Info
Διάρκεια Εκθέσεως: 3 – 24 Σεπτεμβρίου. Ώρες Λειτουργίας Εκθέσεως: Πρωί, 09:00-14:00 (κατόπιν συνεννοήσεως) | Απόγευμα, Δευτέρα-Παρασκευή, 17:00-21:00).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος