Χ. Τερζίδης – πρ. Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης: «Πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα – Υπάρχει μια άκρατη γραφειοκρατία»

Στη θέση του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης επανεξελέγη ο Χρήστος Τερζίδης. Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» έκανε λόγο για συνεχή ανάθεση στον συμβολαιογράφο υποχρεώσεων που δεν είναι της αρμοδιότητάς του. «Είναι υπερβολικά μεγάλα και πολλά τα προβλήματα και αυτά αγωνιζόμαστε να τα επιλύσουμε» δήλωσε ο κ. Τερζίδης και σημείωσε ότι «ορισμένα τα έχουμε επιλύσει, άλλα όχι». Όπως τόνισε ο κ. Τερζίδης, «πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Υπάρχει μια άκρατη γραφειοκρατία. Ενώ όλοι τη θεωρούν μάστιγα, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τη συντηρήσουν και να την επαυξήσουν. Πετυχαίνουν όμως να αντικαταστήσουν την γραφειοκρατία των χαρτιών με αυτή των ηλεκτρονικών εγγράφων».

Ο κ. Τερζίδης έκανε λόγο για διαρκή επαύξηση της ευθύνης των συμβολαιογράφων έναντι της πολιτείας και του συναλλασσόμενου πολίτη. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα την επιβολή υπέρογκου προστίμου σε συμβολαιογράφο, υπερβολικά δυσανάλογου και με το μέγεθος του σφάλματος -«για βλάβη του δημοσίου 200 ευρώ επιβλήθηκε 13.000 ευρώ πρόστιμο σε συνάδελφό μας», είπε προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν» με τους δασικούς χάρτες να χαρακτηρίζονται από την πλευρά του «μεγάλο ζήτημα»: «Πολύ μεγάλο μέρος της επικράτειας έχει οριστεί ως δασική έκταση με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να χάσουν τις περιουσίες τους. Ας ξαναδούν το ζήτημα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, «η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου έχει ανασταλεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Υπάρχει ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμη αναστολή διότι δεν είναι ώριμη η εφαρμογή της. Πρέπει να δουν με ποιο τρόπο θα το κάνουν διότι τίθενται και νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν».

Ο κ. Τερζίδης κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι προσεκτικοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να τηρούν τις κείμενες διατάξεις. «Να είμαστε αγωνιστικοί και να διεκδικούμε διότι με τον συνεχή αγώνα πολλά πράγματα μπορούμε να πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με νόημα πως ο τρόπος με τον οποίο νομοθετούν εδώ και δέκα χρόνια δεν είναι αυτός που θα περίμεναν: «Όλες οι διατάξεις χαρακτηρίζονται από μια δημιουργική ασάφεια. Όλοι οι νόμοι απαιτούν ερμηνευτικές εγκυκλίους».

συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος