Χ. Μπράτσας στην ΕΡΤ Κομοτηνής: Η ανοικτή γνώση στηρίζεται στα ανοικτά δεδομένα

«Η ανοικτή γνώση στηρίζεται στα ανοικτά δεδομένα» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (25-11-2021) ο Χαράλαμπος Μπράτσας, Ιδρυτής και Πρόεδρος της «Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας».

Τι είναι ανοικτά δεδομένα; Ποια είναι η αξία των ανοικτών δεδομένων; Πώς έχω χρήσιμα ανοικτά δεδομένα; Ποιοι είναι οι τομείς των ανοικτών δεδομένων που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν και οι ΜΚΟ και οι Δημοσιογράφοι στο πλαίσιο της συνηγορίας; Απαντήσεις σε αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα θα δοθούν στο διήμερο βιωματικό σεμινάριο του Β Κύκλου του έργου “Non-profits & Media Advocating for good!” που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, 13:00-19:00, και την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, 10:00-16:00 στην Κομοτηνή.

Χ. Μπράτσας στην ΕΡΤ Κομοτηνής: Η ανοικτή γνώση στηρίζεται στα ανοικτά δεδομένα“Όταν τα ανοικτά δεδομένα είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και διαμοιραστούν μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και τότε οδηγείται κανείς στην Ανοικτή Γνώση, δρα στην εποχή της πληροφορίας» είπε ο κος Μπράτσας με αφορμή το σεμινάριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, με την ανάπτυξη του διαδικτύου, των κινητών τηλεφώνων και των μικροσυσκευών, μπορεί κανείς να έχει μεγάλο όγκο πληροφοριών διαθέσιμο στο διαδίκτυο. «Από την πληροφορία για να πάμε στα δεδομένα πρέπει να επεξεργαστούμε την πληροφορία και να προκύπτουν δεδομένα που θα είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και αξιόπιστα» σημείωσε, προσθέτοντας, όμως, ότι η επαναχρησιμοποίηση απαιτεί και συνδυασμό πληροφοριών.

Το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός φορέας με παραρτήματα σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Το Ελληνικό Παράρτημα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει στο πρόγραμμα “Non-profits & Media Advocating for good!” με φορέα υλοποίησης το HIGGS, το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης, το ΑΠΘ και την Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία.
Το Βιωματικό Σεμινάριο που θα γίνει στην Κομοτηνή αφορά στη συνηγορία των ΜΚΟ, καθώς δεδομένα παράγουν και οι ΜΚΟ και μπορούν να αξιοποιηθούν από τους δημοσιογράφους, αλλά και από άλλες ΜΚΟ. Δεδομένα παράγει ο δημόσιος φορέας, οι μη κυβερνητικοί φορείς, αυτά τα δεδομένα που δεν είναι προσωπικού χαρακτήρα, όπως οι ρύποι της ατμόσφαιρας, το ποιες είναι οι καθαρές θάλασσες, πού υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, πού υπάρχουν ευκαιρίες ενοικίασης κ.α. «Ό,τι δηλαδή αφορά σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεδομένα από ερευνητικά αποτελέσματα μέχρι δεδομένα που παράγει το ίδιο το δημόσιο πρέπει να είναι ανοικτά, υπάρχει και νομοθεσία και Κοινοτική Οδηγία. Αλλά να είναι σε τέτοια μορφή που θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν και οι ΜΚΟ και οι δημοσιογράφοι σε έναν καινούργιο κλάδο, τη Δημοσιογραφία Δεδομένων» υποστήριξε ο κος Μπράτσας.

Όσον αφορά στα οφέλη που θα προκύψουν ο κος Μπράτσας είναι κατηγορηματικός: «Υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη γύρω από το άνοιγμα των δεδομένων, και για την κοινωνία των πολιτών και για την επιχειρηματικότητα και για την καινοτομία. Η ανοικτή γνώση είναι η ‘πρώτη ύλη’ που θα δημιουργηθεί, και δημιουργείται έτσι αυτό που ονομάζουν όλοι: Τεχνητή Νοημοσύνη, 4η Βιομηχανική Επανάσταση» εξήγησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Η πανδημία αντιμετωπίστηκε με ανοικτά δεδομένα μέσω του Πανεπιστήμιου Χόπκινς. Άνοιξε δεδομένα και μπόρεσαν να αναχαιτίσουν το πρώτο κύμα και να παίρνουν αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι όλα τα δεδομένα που αφορούν στην πανδημία -τα στατιστικά και όχι τα προσωπικά- να είναι ανοικτά και σε επεξεργάσιμη μορφή, όχι απλά μια πληροφορία, που μπορεί στόμα με στόμα να παραλλαχθεί και να φτάσουμε στα fake news, που στηρίζονται σε μια δόση αλήθειας και σε ένα μεγάλο ψέμα. Όταν έχουμε σε επεξεργάσιμη μορφή δεδομένα μπορούμε να αποδείξουμε την αλήθεια του ισχυρισμού μας” σημείωσε. Τέλος, υποστήριξε ότι: “Το επόμενο «καύσιμο» για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι η ανοιχτή γνώση και τα ανοιχτά δεδομένα. Υπάρχει ενδιαφέρον και στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαγωνισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογές μέσα από ανοικτά δεδομένα, που θα είναι χρήσιμα για τον πολίτη, από δεδομένα που βγάζει η ΕΕ -υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο ζήτημα αυτό και πιστεύω ότι ουσιαστικά μέσα από το σεμινάριο αυτό θα έρθουν πιο κοντά και οι ΜΚΟ και οι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και οι δημοσιογράφοι. Ώστε να ασχοληθούν με τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοικτή γνώση γιατί είναι ένας οριζόντιος τομέας, αφορά όλους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος