Χ. Κυριακούση: “Τρέχουν” οι προθεσμίες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι προθεσμίες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων «τρέχουν». Εκτός του ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να πληρώσουν τρεις δόσεις, δύο ΕΝΦΙΑ και ένα φόρο εισοδήματος, θα πρέπει να προλάβουν και τις προθεσμίες για τη διόρθωση λαθών ΕΝΦΙΑ.

«Έχει ανοίξει η πλατφόρμα εδώ και είκοσι μέρες, μπορούν να κάνουν αρχικές δηλώσεις ή τροποποιητικές ακινήτων τα οποία είτε ξεχάσαμε ή δεν περιλάβαμε καθόλου», ανέφερε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων, Χρύσα Κυριακούση.
«Ό,τι δεν δηλώσαμε, ό,τι ξεχάσαμε, ό,τι λάθος έχουμε κάνει. Αυτό για να το βρούμε παίρνουμε το εκκαθαριστικό μας και βλέπουμε ένα – ένα προσεκτικά τα ακίνητά μας» προέτρεψε. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει ν α γίνει έλεγχος για το αν «χρειαζόμαστε διόρθωση σε τετραγωνικά, σε ορόφους, σε βοηθητικούς χώρους που πέρασαν ως κύριοι, αν έχουμε ημιτελή κτίσματα τα οποία έχουν καταχωρηθεί σε λάθος κωδικό. Αν έχουμε κτίσματα μέσα σε περιοχές εκτός σχεδίου και δεν τα έχουμε δηλώσει ως αποθήκες, αλλά εμφανίζονται ως κύριοι χώροι, και έχουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση. Τσεκάρουμε τα δικαιώματα μας, τα ποσοστά συν-ιδιοκτησίας. Όλα τα ακίνητα ένα προς ένα και κάνουμε διορθώσεις».
Διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν από τους ιδιοκτήτες για ό,τι είχαν ξεχάσει από 1η 1ου του 2021, αυτές τις συμπληρώνουν. «Αν τυχόν τα κάνουμε όλα αυτά και βγει κάποια διόρθωση μικρότερη των 300 ευρώ γίνονται απευθείας οι διορθώσεις, αν όχι, τότε μας καλεί η Εφορεία για επιτόπια ρύθμιση και διακανονισμό», σημείωσε η κα. Κυριακούση.
Οι αλλαγές αυτές “πηγαίνουν” μέχρι και τέσσερα χρόνια πίσω. Όσοι είναι εξοικειωμένοι μπορούν να κάνουν τις διορθώσεις μόνοι τους, όσοι δεν μπορούν θα πάνε στο λογιστή τους, ζητώντας το Ε9 και παίρνοντας το εκκαθαριστικό τους, για να δουν τι ακριβώς έχουν στο Ε9 και ποια ακριβώς τα δικαιώματά τους κι αν αυτά δηλώθηκαν σωστά εξήγησε η Πρόεδρος. “Μπορεί να είναι για παράδειγμα: Λάθος ο όροφος, λάθος τα τετραγωνικά τους, αποθήκες οι οποίες έχουν περαστεί ως κύριοι χώροι ή δεν έχουν περαστεί ως αποθήκες και όλα αυτά επιβαρύνουν. Όπως κτίσματα εκτός σχεδίου που δεν έχουν περάσει ως αποθήκες και πάνε ως κύρια χρήση άρα συν 90% και πάνω” ανέφερε η κα Κυριακούση. Προτρέποντας για μια ακόμη φορά: “Να δουν όλοι και όλες προσεκτικά και αφού διαπιστώσουν λάθη να πάνε στο λογιστή τους και να πουν ότι: «εδώ είναι λάθος να το διορθώσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος