Χ. Κυριακούση: Οι περιπτώσεις της έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτων και η ταλαιπωρία του ΤΑΠ

«Αν δοθεί παράταση στην υποχρεωτικότητα έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας θα αφορά μόνο τις εκκρεμείς περιπτώσεις, τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταβίβασης», δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης, Χρύσα Κυριακούση και εξήγησε ότι δεν αφορά νέες μεταβιβάσεις.

«Όσοι πάνε τώρα να κάνουν καινούργια μεταβίβαση, είτε είναι γονική παροχή, είτε είναι καινούργια αγοραπωλησία θα μπουν στη διαδικασία έκδοσης, λήψης της ηλεκτρονικής ταυτότητας», είπε.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι είναι μια διαδικασία που δεν αφορά τους δικηγόρους, ούτε τους συμβολαιογράφους. «Είναι ένα έξτρα πιστοποιητικό», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μια έξτρα διαδικασία για να γίνει μεταβίβαση. Αφορά μόνο νέες μεταβιβάσεις. Σίγουρα νεόδμητα ακίνητα και άδειες οικοδομικές οι οποίες εκδίδονται από εδώ και πέρα. Αφορά μεταβιβάσεις και τακτοποιήσεις αυθαιρέτων».
Σύμφωνα με την κα Κυριακούση το νέο αυτό έγγραφο, δεν αφορά ανθρώπους οι οποίοι δεν θα μπουν στη διαδικασία των μεταβιβάσεων. Αφορά μόνο τους μηχανικούς και το κόστος της έκδοσης θα πρέπει να το διαπραγματευτούν μόνο με τους μηχανικούς οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες που θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία.

Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά. «Όσοι δεν πρόλαβαν να δηλώσουν τα τετραγωνικά, μπορούν να το πράξουν τώρα για να γλιτώσουν φόρους και τέλη μέχρι το 2019», ανέφερε, κάνοντας λόγο για μια πρόσθετη επιβάρυνση, λόγω καθυστέρησης, 20% σε ό,τι αναλογεί από την αρχή του 2020.

Έχει δοθεί δε μια σημαντική προθεσμία, που τρέχει μέχρι τις 30-6 -2022. Είναι αρκετός ο καιρός, ώστε να ελεγχθούν ένα προς ένα τα ακίνητα. «Δεν ξέρουμε αν θα δοθεί εκ νέου παράταση είναι η 3η που δίνεται και κάποιοι θα μείνουν απ’ έξω», δήλωσε η κα Κυριακούση και προέτρεψε να «ελεγχθούν τα ακίνητα, να δηλωθούν τα θέματα με τα τετραγωνικά και να μην έχουν θέματα πολλαπλών επιβαρύνσεων στο μέλλον».

Όσον αφορά τέλος στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων σημείωσε ότι το καινούργιο είναι για τις μισθωμένες κατοικίες και γι αυτούς που έχουν κάνει αίτηση για την επιδότηση παροχής ρεύματος. «Έχουν μπει καινούργιοι κωδικοί για όσους έχουν μισθωμένες κατοικίες, είτε έχουν κύρια κατοικία, είτε δευτερεύουσα, είτε για τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις. Έχουν ανοίξει κωδικοί, θα πρέπει να δηλωθούν για πρώτη φορά και το 2021 με τον αριθμό από το Taxis της μίσθωσης. Κάθε μίσθωση που κάνουμε στο Taxis, παίρνει έναν κωδικό αριθμό. Αυτόν θα πρέπει να το δηλώσουμε για να ανοίξουν οι επιδοτήσεις ρεύματος και για να μην έχουμε κάποιο θέμα. Είναι απαιτούμενο», επισήμανε.
Αναφερόμενη στο ΤΑΠ σημείωσε ότι η εγγύηση δεν θα πρέπει να καταβάλλεται στους δήμους από τους συμβολαιογράφους, αλλά από τον αγοραστή ή τον πωλητή. «Αν δεν μπορεί να εκδοθεί σε πέντε μέρες, περίπτωση τέτοια δεν υπάρχει στο δήμο Κομοτηνής, καθώς εκδίδονταν εντός ευλόγου χρόνου, τότε ο αγοραστής –πωλητής καταθέτει μια εγγύηση στο συμβολαιογράφο το 3 της χιλίοις της αντικειμενικής ή της αξίας της πώλησης του συμβολαίου και ο συμβολαιογράφος το αποδίδει», είπε σημειώνοντας: «Σίγουρα θα λυθεί το θέμα και θα βγει από τη μέση ο συμβολαιογράφος. Θα είναι είτε ο αγοραστής, είτε ο πωλητής που καταθέτουν το ποσό της εγγύησης χωρίς να απαιτείται βεβαίωση. Από εκεί και ύστερα η ταμειακή κατάθεση θα προχωρά ως βεβαίωση με τον δήμο να κάνει την εκκαθάριση και οποιοδήποτε ποσό περισσεύει να το επιστρέφει ή κι αν απαιτείται κι άλλο να το ζητάει επιπλέον. Ο συμβολαιογράφος δεν έχει τη δουλειά να κάνει το μεσάζοντα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος