Χ. Χαραλαμπίδης: Εβδομήντα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο στη Ροδόπη

“Μια απλή εξέταση της έδωσε τουλάχιστον είκοσι χρόνια ζωής” αυτό τονίζει μιλώντας στο www.ertnews.gr ασθενής με καρκίνο του μαστού. Όχι άδικα αν αναλογιστεί κανείς ότι ασθένεια αυτή εξακολουθεί να καταγράφεται ως η πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες ηλικίας 45 έως 60 ετών.

Εβδομήντα (70) νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού διαγνώσκονται κάθε χρόνο στη Ροδόπη. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που ασθενούν είναι πάνω από εξήντα (60) έτη με το προβλέψιμο επιβίωσης να είναι τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο σημειώνονται περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή παθολογοανατομίας, του κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη στο www.ertnews.gr η πρόληψη και σε αυτή τη “μάχη” θεωρείται σωτήρια. «Οι γυναίκες έχουν στη διάθεσή τους την ψηλάφηση, τη μαστογραφία και τον υπέρηχο των μαστών για να κάνουν την εξέτασή τους» σημείωσε και τόνισε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού δεν στέρησε αυτή τη δυνατότητα, ούτε μείωσε το ρυθμό υλοποίησης των προληπτικών ελέγχων.

Όπως είπε: «Οι προληπτικοί έλεγχοι συνεχίστηκαν κανονικά, ωστόσο, ατονία και αναβολή υπήρξε στις χημείο θεραπείες ». Εξήγησε μάλιστα ότι το διάστημα της δίχρονης αντιμετώπισης της πανδημίας όσοι νοσούσαν με covid δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις θεραπείες αυτές κανονικά και στο χρόνο που έπρεπε.

Όσον αφορά στον ανδρικό πληθυσμό της περιοχής το ποσοστό συχνότητας καρκίνου του μαστού είναι 1% σε σχέση με αυτό των γυναικών με την ψηλάφηση να είναι πολύ πιο εύκολη επειδή ο μαστός τους είναι μικρός. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος