Αυξημένη κατά 261% η χρηματοδότηση για τα Σχέδια Βελτίωσης στην ΑΜ-Θ-Συστήνεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Με αύξηση κατά 261% τρέχει το ποσοστό της κάλυψης των Σχεδίων Βελτίωσης στην ΑΜ-Θ- από τα υψηλότερα στην Ελλάδα-, μετά την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, να ξεκλειδώσει και να αυξήσει τον αριθμό των αγροτών που αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Χώρας.

Αυξημένη  κατά 261% η χρηματοδότηση για  τα Σχέδια Βελτίωσης  στην ΑΜ-Θ-Συστήνεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ο Νέος προϋπολογισμός αγγίζει τα 75.416.691, μετά την κατανομή υπερδέσμευσης 46.590.69, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 28.826.000 εκ ευρώ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, τόνισε πως αξιοποιώντας τη δυνατότητα της υπερδέσμευσης έφτασε στο ύψος των 600 εκατομμυρίων ευρώ, -γεγονός που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους ύψους 1,2 δισ. Ευρώ-, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν στα 316 εκ., όπου προστέθηκαν 284 εκ ευρώ της υπερδέσμευσης.

Αυτό σημαίνει ότι 2 στους 3 αγρότες (64%) που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο Μέτρο.
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που προκηρύχθηκαν Σχέδια Βελτίωσης ήταν το 2011.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπαγινέτας αυτό ήταν και ένα κορυφαίο σημείο της ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, γιατί να μην προχωρήσουν τα Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα επενδυτικά μέτρα που απορροφούσαν το ¼ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
«Ήταν το πρώτο πράγμα που κάναμε, γιατί θέλαμε να βοηθήσουμε Αγρότες και Συνεταιρισμούς να εκσυγχρονίσουν εκμεταλλεύσεις, να επενδύσουν σε νέα προϊόντα, να αγοράσουν απαραίτητο εξοπλισμό κ να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να ανοίξουν νέες θέσεις. Αυτή τη στιγμή σε πολλές περιοχές της Χώρας, σύμφωνα με την ενημέρωση από τους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ολοκληρωθεί η Αξιολόγηση, ακολουθεί μια περίοδος ενστάσεων και μετά η κανονική ροή της χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που τόσα χρόνια περίμεναν οι Αγρότες.
Ειδικά για το κομμάτι της ρευστότητας ο κ. Μπαγινέτας στάθηκε σε ένα πολύ σοβαρό χρηματοδοτικό εργαλείο παροχής της πολύτιμης ρευστότητας στους Αγρότες, το Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
Σε αυτό το σχήμα θα συμμετέχουν 6-7 Συστημικές Τράπεζες και 2-3 Συνεταιριστικές, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης-μέσα στο Φεβρουάριο- και μπορέσουν να ενταχθούν, να γίνει η κατανομή των 80 εκ ευρώ στις Τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα παρέχουν ρευστότητα ύψους από 10.000 ευρώ έως και 5 εκ, χαμηλότοκα δάνεια και με υψηλή περίοδο αποπληρωμής. Τα δάνεια θα είναι στοχευμένα για τα Σχέδια Βελτίωσης, για Αγρότες, Κτηνοτρόφους και Εταιρείες.
Ένα άλλο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, ύψους 190 εκ ευρώ, για όλο το φάσμα της Αγρο-διατροφής, με την παροχή χαμηλότοκων δανείων, τρέχει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και της Τράπεζας Πειραιώς. Αξίζει να σημειωθεί πως το 10% από αυτό το ταμείο της χρηματοδότησης αυτής θα αποκλειστικά για νέους Αγρότες.
Τέλος παροχή ρευστότητας σε Αγρότες, ύψους 40 εκ ευρώ και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα-μετατροπή του παλιού ΕΤΕΑΝ, από το Ταμείο Μικροπιστώσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαγινέτα, ένα ποσό ύψους 40 εκ ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα που πρόκειται να συσταθεί τώρα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θα χορηγούνται χαμηλότοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ σε Αγρότες, προκειμένου να καλύπτουν τρέχοντα και έκτακτα ζητήματα των Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Τέλος ο κ. Μπαγινέτας ανέφερε και την επικείμενη επίσκεψη στην ΑΜ-Θ και συγκεκριμένα 10 και 11 Φεβρουαρίου σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη για την ενημέρωση για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης του κ. Μπαγινέτα στην ΕΡΤ ΚΟμοτηνής και στη Βασιλική ΜΑχαίρα

https://drive.google.com/open?id=1TbruX2T96RlNpsbK-IvWBsyS6BSzdacR

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος