Αυξάνουν ξανά τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης στην Κομοτηνή μετά το “πάγωμα” λόγω κορονοϊού

Στα χρόνια της διετίας της πανδημίας του κορονοϊού πολλοί επαγγελματίες της Κομοτηνής είδαν τα ενοίκια που κατέβαλαν για την επαγγελματική τους στέγη να μειώνονται, ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο όπως σημειώνουν έμπειροι γνώστες του χώρου παίρνουν και πάλι την ανιούσα.

Η επιβολή πλαφόν 3 % ετήσιας διάρκειας στις αυξήσεις των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης, που έχει ισχύ έως το τέλος του 2022 συγκρατεί προς το παρόν και περιορίζει τις υπερβολικές νέες αυξήσεις στις ήδη υψηλές τιμές.

«Να μην έχουν τρελές απαιτήσεις» προτρέπουν εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης σημειώνοντας πως είναι σωστό «να βλέπουν τον ενοικιαστή και όχι το υψηλό ενοίκιο» αποφεύγοντας έτσι, όπως σημειώνουν, «αφερέγγυους ενοικιαστές».
Παρά τις προτροπές και τη δύσκολη συγκυρία η μίσθωση επαγγελματικης στέγης εξακολουθεί να στοιχίζει ακριβά στην Κομοτηνή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στα κεντρικά μέρη, από την Πρυτανεία μέχρι και το Σπαθί τα ενοίκια είναι υψηλά, σε αρκετές δε περιπτώσεις αγγίζουν τα 2.500 – 3000 ευρώ το μήνα.

Μάλιστα κάνοντας ένα βήμα επιπλέον προτρέπουν να «ανοίξει» η πόλη, να γίνουν πολλά κέντρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, σημειώνοντας ότι αυτό θα συμβάλει στην υποχώρηση των ενοικίων στο κέντρο, καθώς θα δημιουργηθούν νέα μικρά «κέντρα» βόρειο – ανατολικά. Τώρα, όπως λένε, οι επαγγελματίες που ενοικιάζουν στέγη για τις επιχειρήσεις τους πληρώνουν τον «συγκεντρωτισμό» στη λειτουργία της πόλης.

Όσον αφορά στα προς ενοικίαση ακίνητα πάλι στους κεντρικούς δρόμους σημειώνεται με κινητικότητα στην αξιοποίηση των κενών χώρων, κάτι που, όπως λένε, δεν ισχύει στις παράπλευρες οδούς. «Εκεί όσα αναγκαστικά έβαλαν λουκέτο δεν άνοιξαν ξανά».

Το αίτημα της συνέχισης της ισχύς του πλαφόν και το 2023 έθεσε η κα Κυριακούση, πρόεδρος του Συλλόγου υπενθυμίζοντας ότι σχεδόν το σύνολο των μισθωτηρίων συμβολαίων επαγγελματικής στέγης προβλέπει ετήσιες αναπροσαρμογές. «Οδηγός», όπως είπε, «σε αυτού του είδους τις συμφωνίες είναι η πορεία του τιμάριθμου», ωστόσο τη διαφορά την κάνει πάντα η συμφωνία του ιδιοκτήτη και του μισθωτού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος