«Η Θράκη έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, κάποια που αποτελούσαν μειονεκτήματα στο παρελθόν τώρα είναι πλεονεκτήματα. Η Θράκη είναι μια παρθένα φύση, η οροσειρά της Ροδόπης, οι παραλίες της, ο Νέστος θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσα από δράσεις και να προσκαλέσουμε κόσμο», ανέφερε ο κος Γιώργος Κώστας, καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” με αφορμή τη σημερινή του διαδικτυακή διάλεξη στις επτά το απόγευμα στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης στην Ακαδημία της Περιφέρειας αν.Μ.Θ..«Η Θράκη είναι το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της Ελλάδας στον χώρο του τουρισμού», ανέφερε ο καθηγητής, που διδάσκει στους φοιτητές και στις φοιτήτριές του το μάθημα του αθλητικού τουρισμού και της αναψυχής. «Δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν οι παραλίες μας από τις παραλίες της Χαλκιδικής και της Κρήτης, παρόλο αυτά είναι τόσο καλά κρυμμένα που τώρα αρχίζει ο κόσμος να μαθαίνει, να ακούει και να γίνεται ένας προορισμός η περιοχή».
Όπως υποστήριξε ο κ. Κώστας, για να έρθει κάποιος στην περιοχή θα πρέπει να έχει έναν λόγο. «Ακόμη και το komoRun που κάναμε, ο Μαραθώνιος της Κομοτηνής, ακόμη και αυτό αποτελεί μια δικαιολογία για να έρθει κάποιος με το αμάξι του από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ,παρουσιάζοντας ένα παράδειγμα, αυτό της “γιορτής της σαρδέλας” που είχε διοργανωθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ. «Ακόμη και σήμερα αποτελεί αναφορά σε πολλά μηνύματα- ερωτήματα που παίρνω από όλο τον κόσμο. Ερωτήματα όχι για το πότε θα γίνει το Συνέδριο, αλλά για το πότε θα γίνει η γιορτή της σαρδέλας. Αυτό δείχνει ότι χρειάζονται όλοι και όλες μια δικαιολογία για να έρθουν στη Θράκη, αυτή θα πρέπει να τους δώσουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, απαιτείται οργάνωση από την πλευρά των υπευθύνων -σημειώνει ένα ακόμη παράδειγμα, τη σπηλιά του Κύκλωπα, που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για θαλάσσιο τουρισμό, ψάρεμα, ιστιοπλοΐα, κανό-καγιάκ. «Χρειάζεται να ονειρεύεσαι, να σχεδιάζεις, να στελεχώνεις, να εκτελείς, να ελέγχεις και πάλι από την αρχή. Πρέπει να περάσουμε από αυτά τα στάδια σε ό,τι κάνουμε. Από μια δραστηριότητα σε κάθε πόλη της Θράκης μέσα στις 52 εβδομάδες. Να τολμήσουμε να κάνουμε πράγματα που δεν τα κάναμε τα προηγούμενα χρόνια».
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, ο βασικός «αντίπαλος» όλων είναι οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας. «Μας ‘τρώει’ η καθημερινότητα, είναι πολύ αδυσώπητη», ανέφερε σημειώνοντας, «η Θράκη έχει δυνατότητες, χρειάζεται ομάδες εργασίας να διοργανωθούν και να τρέχουν προγράμματα. Όποιοι δοκίμασαν έγιναν γνωστοί και έχουν μια μορφή εναλλακτικού αθλητικού τουρισμού».
ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου
φωτο: στιγμιότυπα από τη δράση του Δρομέα Θράκης που συνδυάζει τον αθλητισμό και την αναψυχή στις εξορμήσεις του.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος