Αθ. Μαυρομάτης: Οι τοπικές ποικιλίες ασπίδα στην κλιματική αλλαγή και στην αύξηση της ενέργειας

Με την διακήρυξη της Θεσσαλονίκης να αποτελεί το επιστέγασμα, έκλεισαν οι εργασίες της 6ης Επιστημονικής Συνάντησης για τις Γηγενείς και Τοπικές Ποικιλίες, που έλαβε χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων-ΚΕΔΕΑ- στην πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης.
Αθ. Μαυρομάτης: Οι τοπικές ποικιλίες ασπίδα στην κλιματική αλλαγή και στην αύξηση της ενέργειαςΗ πρώτη μέρα του συνεδρίου ήταν στα Ελληνικά, ενώ η δεύτερη μέρα που ήταν Διεθνής, ήταν στα Αγγλικά, με επιστήμονες εισηγητές, από Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη Περού, Μαρόκο, , ΗΠΑ, Γεωργία, Αυστραλία, Μεξικό, αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών-FAO-.
Η κοινή συνισταμένη όλων των εισηγήσεων ήταν πως οι τοπικές ποικιλίες για κάθε περιοχή, κάθε χώρας, αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – καταστροφής πια- την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής και ενέργειας. Οι τοπικές ποικιλίες από τον γενετικό τους κώδικα-DNA-, είναι δυνατές και αντέχουν στην ξηρασία, καθώς θα λιγοστεύει στο νερό και κάποιες καλλιέργειες, άμεσα στα επόμενα χρόνια όπως τομάτα και μελιτζάνα, να μην μπορεί να καλλιεργηθεί σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας.

Αθ. Μαυρομάτης: Οι τοπικές ποικιλίες ασπίδα στην κλιματική αλλαγή και στην αύξηση της ενέργειαςΟι τοπικές ποικιλίες είναι ανθεκτικές στις προσβολές εντόμων και ασθενειών και δεν χρειάζονται φάρμακα και χημικά. Οι τοπικές ποικιλίες έχουν το άρωμα και τη γεύση, -κάτι που δεν έχουν οι υβριδικές-στοιχεία ικανά να κατακτήσουν τις αγορές. Οι τοπικές ποικιλίες αυτό που χρειάζονται είναι να γίνουν, προκειμένου να ξεκινήσουν να τις καλλιεργούν οι Αγρότες και ίσως σε κάποιες να χρειάζεται κάποια βελτίωση, πράγμα που μπορεί να γίνει.
Επίσης φυτά που θεωρούνταν άγρια, όπως το χαμομήλι και η αντράκλα-γλιστρίδα-, μπορούν άνετα πια να περάσουν στα λαχανοειδή, όπως και άλλα βότανα, στα οποία η Ελλάδα διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα, άνω των 1.500 ενδημικών φυτών, να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν το νέο μοντέλο της Γεωργίας που θα απογειώσει τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα και στην παραγωγή, αλλά και στην μεταποίηση, με παραγωγή προϊόντων για τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Κυρίως θα απεμπλέξει τον πρωτογενή τομέα, από παραγωγές ενεργοβόρες, κλιματικά καθόλου ουδέτερες και που επιβαρύνουν το περιβάλλον με χημικά και φάρμακα.
Για την ενεργοποίηση όλων αυτών μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Μαυρομάτης, είπε ότι είναι καλό να δημιουργηθεί ένα σχήμα –δίκτυο, αποτελούμενο από τους παραγωγούς που ήδη καλλιεργούν τοπικές ποικιλίες, από Πανεπιστημιακούς, Αυτοδιοικητικούς και φυσικά την Πολιτεία, το οποίο θα δίνει διεξόδους σε ότι αφορά την ανάδειξη, καλλιέργεια, παραγωγή προϊόντων και προώθηση στις αγορές των προϊόντων αυτών. Είναι πλέον τοις πάσι γνωστό πως υπάρχει μια τεράστια στροφή του καταναλωτικού κοινού σε προϊόντα οικοτεχνιών, μικρών παραγωγών που εμπιστεύονται τις τοπικές ποικιλίες, οι οποίες λόγω των χαμηλών εισροών-όχι μεγάλα έξοδα- μπορούν να έχουν και μια πιο προσιτή τιμή. «Είναι καιρός πια να αυξήσουμε τις ετικέτες ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ελλάδα, καθώς η Ισπανία Αυτό δεν αφορά μόνο τον λαχανόκηπο, αλλά και τα σιτηρά με τοπικές ποικιλίες σιτηρών, τα ψυχανθή, τα όσπρια, τα σκόρδα, τα αμπέλια! Εδώ σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη, υπάρχει πεδίο παραγωγής λαμπρό ειδικά για την περιοχή της Ροδόπης!
Η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, που θα περιλαμβάνει όλα αυτά θα είναι ενεργή έως και τις 10 Ιούνη, στην ιστοσελίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου ο καθένας μπορεί να προσθέσει το σχόλιό του. Επίσης θα είναι και στον FAO, καθώς και στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια υπάρχει ανάλογος προβληματισμός και έχουν δημιουργηθεί ανάλογα δίκτυα που προωθούν τις τοπικές ποικιλίες ως ασπίδα στην αύξηση του κόστους της ενέργειας αλλά και για την κλιματική αλλαγή.

Αθ. Μαυρομάτης: Οι τοπικές ποικιλίες ασπίδα στην κλιματική αλλαγή και στην αύξηση της ενέργειαςΤο παρών του-μέσω zoom- στις εργασίες του συνεδρίου έδωσε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος δήλωσε υποστηρικτής της προσπάθειας για την ενεργοποίηση των τοπικών ποικιλιών. Ειδικά στην Ελλάδα, που έχει τόση μεγάλη βιοποικιλότητα, μπορεί να αποτελέσει ένα κομβικό σημείο, αυτής της προσπάθειας.
Αθ. Μαυρομάτης: Οι τοπικές ποικιλίες ασπίδα στην κλιματική αλλαγή και στην αύξηση της ενέργειας
Στο συνέδριο μίλησαν και οι ίδιοι οι παραγωγοί τοπικών ποικιλιών, καταθέτοντας την δική τους «Οδύσσεια», όπως η πρόεδρος των Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας, Χρυσούλα Σκορδίτη, ο Γιώργος Δούμος με την οικοτεχνία του που πλέον έχει δημιουργήσει σχολή σκέψης και πράξης στην Πέλλα, αλλά και ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης ο ιδρυτής της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι, που εδώ και χρόνια συγκεντρώνει τοπικές ποικιλίες και αποτέλεσε τον πυρήνα της διάσωσης και διάδοσης των τοπικών ποικιλιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος