Αργύρης Πλέσιας: “Εξειδικευμένο το κομμάτι των μελετητικών υπηρεσιών”

Με αφορμή τη ετήσια Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συμβουλίου Μελετητών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Αργύρης Πλέσιας, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα του μελετητικού τομέα και στη χάραξη των κατευθύνσεων για τη νέα χρονιά.

«Είναι αρκετά εξειδικευμένο το κομμάτι των μελετητικών υπηρεσιών», είπε σημειώνοντας: «Αυτό το οποίο τονίστηκε και στην εισήγηση την οποία κάναμε σαν Διοικητικό Συμβούλιο, είναι ότι βλέπουμε μια ουσιαστική τροποποίηση, μια σημαντική αλλαγή στον τομέα παραλαβής δημοσίων έργων στη χώρα μας. Θεωρούμε πως γίνεται με τρόπο αρκετά «αβασάνιστο»” και εξήγησε: “Ένα σύστημα όταν προσπαθείς να το αλλάξεις και θέλεις η αλλαγή να πετύχει, πρέπει να σχεδιάσεις το ποιο θα είναι; Δηλαδή, συντελεστές και διάρθρωση, για να παραχθούν έργα».

Όπως ανέφερε ο κ. Πλέσιας, «το να δημιουργήσεις μια κατάσταση στην οποία προσπαθείς εμβαλωματικά να διορθώσεις πιθανές παθογένειες χωρίς, όμως, να έχεις ένα συνολικό σύστημα στο μυαλό σου, αυτό δεν θα οδηγήσει σε «ουσιαστικά και καλά αποτελέσματα για τη χώρα».
Υποστήριξε πως εντοπίζεται μια σημαντική παθογένεια στον τρόπο με τον οποίο παράγονται τα δημόσια έργα στη χώρα μας. Η παθογένεια, όπως είπε, έγκειται στο γεγονός ότι είναι σχετικά πολύ μεγάλοι οι χρόνοι κατασκευής των υποδομών. «Αυτό θεωρείται ότι είναι πολύ κακό ιδιαίτερα σε ένα καθεστώς που στόχος είναι η απορρόφηση χρημάτων χωρίς, όμως, να έχει ληφθεί υπ’ όψιν το δυναμικό που υπάρχει. Η επιλογή που έχει γίνει είναι στην πραγματικότητα να κινηθούμε με τους λεγόμενους ιδιώτες, τους ιδιωτικούς φορείς», σημείωσε

«Έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ σκληρό θεσμικό πλαίσιο, ένα άτεγκτο νομοθετικά, το οποίο δημιουργεί καθυστερήσεις στην παραγωγή δημοσίων έργων και στη μελέτη και στην υλοποίηση», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ένα σύστημα θα πρέπει να σχεδιάζεται από τη αρχή μέχρι το τέλος με ενιαίο τρόπο κι όχι να υπάρχουν πολλαπλοί έλεγχοι οι οποίοι απλά θα διαχέουν την ευθύνη.

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΕΕ Θράκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος