Από σύμμαχος, απειλή ο καιρός για τους μπαξεβάνηδες της Ροδόπης και της Ξάνθης

Φορώντας μπότες κι αδιάβροχα κατάφεραν να συλλέξουν την παραγωγή τους. Οι μπαξέδες τους θύμιζαν βαλτότοπους και τα προϊόντα που με κόπο παρήγαγαν «θαμμένα» κάτω από τη λάσπη και το νερό, “ξόδευαν” τις τελευταίες τούς «αντιστάσεις».

Το παραπάνω σκηνικό των τελευταίων ημερών οδηγεί σε απόγνωση τους παραγωγούς λαχανικών σε Ροδόπη και Ξάνθη. Μπορεί η παρατεταμένη καλοκαιρία, που προηγήθηκε, να τους απάλλαξε από το κόστος της θέρμανσης των εγκαταστάσεών τους και να έδωσε παράταση “ζωής” σε παραγωγές καλοκαιρινές, ωστόσο, τα φθινοπωρινά τους είδη, όπως: κουνουπίδια και λάχανα (παρά) ωρίμασαν πρώιμα.

Από σύμμαχος, απειλή ο καιρός για τους μπαξεβάνηδες της Ροδόπης και της Ξάνθης«Είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνει η παραγωγή μας στα χωράφια» δηλώνουν στο www.ertnews.gr και σημειώνουν την αγωνία τους «να πάει», όπως χαρακτηριστικά λένε, «ο κόπος τους στράφι».

Εκατοντάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα, δεκάδες παραγωγοί κατάφεραν με υψηλότερο κόστος (λόγω των αυξήσεων σε αγροεφόδια, ρεύμα και πετρέλαιο) σε σχέση με την περσινή χρονιά να παράξουν ποιοτική παραγωγή. Ωστόσο, όπως σημείωσαν, η περιορισμένη ζήτηση και η μικρή κατανάλωση αυξάνει τις πιθανότητες να μείνουν στο χωράφι ό,τι με κόπο έχουν παράξει: κουνουπίδια, λάχανα, μπρόκολα, σπανάκι ή να «θαφτούν» κάτω από λάσπη σε περίπτωση που συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις.

Μικρή η διάθεση στις λαϊκές. Μεγάλη η απόσταση από τις λαχαναγορές του κέντρου, όπου θα μπορούσε να απορροφηθεί μέρος της παραγωγής τους. Απόσταση, που, όπως λένε, γίνεται «μεγαλύτερη» και ασύμφορη λόγω του κόστους των καυσίμων.
Προσδοκία (και) για τους ίδιους η εορταστική περίοδος Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, διάστημα κατά το οποία παραδοσιακά σημειώνεται μεγαλύτερη κατανάλωση.
Φώτο: πηγή διαδίκτυο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος