Αντιπυρική περίοδος ΑΜ-Θ: Νέα οχήματα και ακόμα ένα ελικόπτερο

Από αύριο -1-06-2021-τίθεται σε ισχύ ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε κάθε νομό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για την νέα αντιπυρική περίοδο.

Σε καθημερινή βάση θα εκδίδεται ο χάρτης επικινδυνότητας για την κάθε περιοχή, θα γίνονται οι κατάλληλες ανακοινώσεις και προετοιμασίες από ΠΥ, Δήμους και τοπικές κοινωνίες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Περιφερειακός Διοικητής ΠΥ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Κούκουρας, τόνισε πως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει κατά πολύ τις δασικές πυρκαγιές και την αντιμετώπισή τους, ξεκινώντας πιο νωρίς την αντιπυρική περίοδο και ολοκληρώνοντάς την πιο αργά κάθε φορά.
«Ειδικά για την περιοχή μας πια η πιο επικίνδυνη περίοδος ξεκινά από τον Αύγουστο και φτάνει μέχρι τον Οκτώβρη, όπως αυτό καταγράφηκε πέρυσι και παλιότερα με δύσκολες πυρκαγιές στον Έβρο στα τέλη του Σεπτέμβρη», υπογράμμισε ο κ. Κούκουρας.
Όπως ανέφερε, στους νομούς Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα, προστίθενται νέα μικρά πυροσβεστικά οχήματα, κάτι που θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα και στους άλλους δύο νομούς, Δράμας, Έβρου.
Σύμφωνα δε και με την νέα Πυροσβεστική διάταξη 9 για το 2021, πλέον θα επιβάλλονται και Διοικητικά πρόστιμα, πέρα από το ποινικό κομμάτι, για αυτούς που δεν θα συμμορφώνονται.
Το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΥ σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, παραμένει το ίδιο, ενώ σε ότι αφορά τα μέσα κατάσβεσης και δη τα εναέρια, στις 10 Ιουνίου θα είναι διαθέσιμα τα δύο αεροπλάνα τύπου Πετζετέλ στην Καβάλα, ενώ από τις 20 Ιουνίου θα έλθουν στην Αλεξανδρούπολη τα δύο μισθωμένα ελικόπτερα τύπου «καμώφ». Φέτος θα προστεθεί ένα ελικόπτερο ακόμα τύπου ‘σικόρσκι’, στον επιχειρησιακό βραχίονα των εναέριων μέσων, το οποίο θα βρίσκεται στην Θες/νικη.

«Είναι σημαντικό αυτό το έργο των αποψιλώσεων και της συντήρησης των δασικών δρόμων, καθώς αν καθαρισθεί το έδαφος του δάσους, από τα ξερά, τα χαμόκλαδα, δεν θα μπορεί να ‘τραφεί’ η πυρκαγιά γρήγορα, να γιγαντώνει και να καταπίνει τα πράσινα δέντρα. Θα κερδηθεί χρόνος, για τις Πυροσβεστικές δυνάμεις.
Όπως επίσης και για τους δασικούς δρόμους, προκειμένου η ΠΥ να μπορεί, να φτάνει γρήγορα και χωρίς εμπόδια στο σημείο της πυρκαγιάς. Κάτι τελευταίο: Αν δει κάποιος καπνό, αμέσως ειδοποιεί την ΠΥ στο 199 και 112», τόνισε καταλήγοντας ο κ.Κούκουρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος