Ανοικτή απειλή η υφαλμύρινση στα παράλια της Ροδόπης λένε οι κάτοικοι του Φαναρίου

Το μεγάλο πρόβλημα της υφαλμύρινσης τέθηκε επί τάπητος στο Φανάρι, από τον πρόεδρο της Κοινότητας Πέτρο Καραβέτη, τα μέλη του τοπικού συμβουλίου, τον κ. Μποντρότσο, αλλά και από ογρότες.
Οι κάτοικοι του Φαναρίου αλλά και ο τοπικός πρόεδρος εξήγησαν πως οι αγρότες δεν μπορούν πια να βάλλουν τις καλλιέργειες που επιθυμούν, καθώς στις γεωτρήσεις το νερό δεν είναι γλυκό αλλά υφάλμυρο.

«Πλέον δεν ανοίγονται νέες γεωτρήσεις. Ζητήσαμε να δημιουργηθούν ταμιευτήρες, ή ειδικές λεκάνες, στις οποίες θα συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό του χειμώνα και του φθινοπώρου, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν το καλοκαίρι. Θα υποδείξουμε και θέσεις όπου μπορεί αυτό να γίνει, λόγου χάρη στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού. Είναι τόσο οξύ το θέμα της υφαλμύρινσης, που και η λίμνη Βιστωνίδα που είχε νερό πιο γλυκό από τα δίκτυα ύδρευσης, πλέον και εκεί έχει επεκταθεί η υφαλμύρινση. Και αυτό λόγω των γεωτρήσεων και λόγω του ότι τα νερά του Κομψάτου ειδικά το καλοκαίρι, δεν φτάνουν στην λίμνη», τόνισε ο κ. Καραβέτης μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ.

Άλλα θέματα που τέθηκαν ήταν η κατασκευή ενός άλλου δρόμου που θα συνδέει την Αρωγή με το Φανάρι, καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος έχει επι πλέον φόρτο από τους επισκέπτες και εξυπηρετεί και τους αγρότες με τα μηχανήματά τους.

Σε ότι αφορά τις ετοιμασίες του καλοκαιριού, ελήφθη απόφαση τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου να ξεκινήσει ο καθαρισμός των παραλιών και την ανακαίνιση των υποδομών όπου χρειάζεται. Σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Κομοτηναίων, όπου υπάγεται το Φανάρι, κρίθηκε σωστό να «κλείσουν» οι εργασίες για τον Βιολογικό Καθαρισμό, αλλά και της αντικατάστασης των δικτύων, προκειμένου οι επισκέπτες και οι τουρίστες να δουν μια τακτοποιημένη εικόνα και όχι χώματα και σκόνες. Θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας, ενώ θα καθαρισθούν και όλα τα ρέματα.

Η συνέντευξη στην ΕΡΤ του κ. Καραβέτη έκλεισε με την ευχάριστη είδηση πως φέτος το Φεστιβάλ Φαναρίου θα γίνει εκεί στο τέλος του Ιούνη, με συγκροτήματα και ερμηνευτές αγαπημένους, όπως και το γεγονός πως στο κατασκηνωτικό κέντρο –κάμπινγκ- Φαναρίου προχωρά στην ανακαίνισή του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος