Ανοιχτή Συνέλευση Κομοτηνής: Επιστροφή στις γειτονιές και στους δημόσιους χώρους

Ονόμασαν τη συνέλευσή τους «Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό» και πέντε μήνες τώρα φροντίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες που παίρνουν. «Είναι μια συνέλευση που δημιουργήθηκε με αφορμή τα μέτρα που παίρνονται στο όνομα της πανδημίας και καταπατούνται δικαιώματα που έχει ο άνθρωπος, είτε ονομάζεται καταστολή από την αστυνομία είτε βία λεκτική από το κράτος και τα ΜΜΕ», δήλωσε ο Βαγγέλης, φοιτητής- μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Ανοιχτή Συνέλευση Κομοτηνής: Επιστροφή στις γειτονιές και στους δημόσιους χώρους
“Να πάρουμε πίσω τις γειτονιές μας” αναγράφεται στο πανό της ομάδας

Όπως εξήγησε, «οι δράσεις που γίνονται στην πόλη είναι πολλές, όλες τους τελευταίους πέντε μήνες», ενώ μιλώντας για τους λόγους που τους οδήγησαν στη λήψη αυτής της πρωτοβουλίας, λέει: «Οι συνθήκες στην κοινωνία ‘αγριεύουν’ και γενικά υπάρχει περιορισμός των αναγκών, των ανθρώπων και των δικαιωμάτων τους. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε και να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας».

Αναφερόμενος στης γειτονιές μίλησε για τους χώρους εκείνους στους οποίους μπορούν οι κάτοικοι μιας πόλης να έρθουν σε επαφή με τους φίλους τους, με τους ανθρώπους, τις οικογένειές τους. «Βασικό στοιχείο της τελευταίας περιόδου ήταν το κλείσιμο των γειτονιών, περιθωριοποιήθηκαν οι άνθρωποι, τελείωσαν οι συζητήσεις. Σκοπός μας είναι η επαναχρησιμοποίηση των δημόσιων χώρων».

Όπως είπε το μέλος της Συνέλευσης, «λόγω της παγκοσμιοποίησης χάθηκε η συνάντηση των ανθρώπων στους δημόσιους χώρους. Η ανταλλαγή απόψεων». Και τονίζει, στέλνοντας έτσι και το μήνυμά του: «Τώρα είναι η εποχή να επιστρέψουμε σε αυτή την κανονικότητα γιατί η κανονικότητα που θέλουν να πλασάρουν καταργεί τις δημόσιες σχέσεις των ανθρώπων και τους βάζει σε καλούπια που το ίδιο το κράτος δημιουργεί».

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος