Ανεμογεννήτριες στην Θράκη: Επιτακτική ανάγκη η διασφάλιση της ορθής διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης τους

“Η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι το μοναδικό νομικό εργαλείο, που διασφαλίζει πως η χωροθέτηση και εγκατάσταση αιολικών σταθμών δεν θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε προστατευόμενα είδη και οικοτόπους”, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, Λευτέρης Καψάλης.

Επιπλέον πρόσθεσε, πως η Θράκη είναι ήδη επιβαρυμένη από την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών.

«Μόνον μέσα σε έναν χρόνο (Ιούνιος 2021- Ιούνιος 2022) έχουν εκδοθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) περίπου 400 άδειες παραγωγής για αιολικούς σταθμούς σε Έβρο και Ροδόπη, ενώ σε διάστημα 8 μηνών έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για 28 ( που αντιστοιχούν σε 243 ανεμογεννήτριες) από τους 400 αιολικούς σταθμούς», υπογράμμισε ο κ. Καψάλης.

Σημείωσε δε, πως οι περισσότεροι αιολικοί σταθμοί στην Θράκη χαρακτηρίζονται από μη ορθό σχεδιασμό, καθώς αδειοδοτήθηκαν βάσει ελλιπών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αποτέλεσμα είναι έως σήμερα, στον Έβρο και τη Ροδόπη να έχουν καταγραφεί 25 νεκρά αρπακτικά πουλιά λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες (μεταξύ των οποίων 13 γύπες), περισσότερα από 100 πουλιά μικρότερων ειδών και εκατοντάδες νυχτερίδες.

Σύνταξη: Βασιλική Μαχαίρα 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος