Αναστάσιος Καραδέδος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης: Πρέπει να ενισχυθεί για να μη καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας

«Συνέπεια στις επιταγές και στις εκκλήσεις της πολιτείας εύχομαι σε όλους!» Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, ο κος Αναστάσιος Καραδέδος, πολύ ανήσυχος με την πανδημία του κορονοϊού και σε εγρήγορση, στο πλευρό συναδέλφων του ιατρών,ασθενών και πολιτών από την πρώτη στιγμή στέλνει σε όλους μας την δική του ευχή, προτροπή, παράκληση, έκκληση μην κρύβοντας την αγωνία του όλες αυτές τις μέρες.

Αναστάσιος Καραδέδος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης: Πρέπει να ενισχυθεί για να μη καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Θεωρούμε ότι είναι πολλοί περισσότεροι οι ασυμπτωματικοί φορείς. Μπορώ να πω ότι ο ιός είναι ανάμεσά μας, είναι πάνω μας, σε μας, σε σας, στους οικείους μας, στους συμπολίτες μας. Η τήρηση των μέτρων είναι πολύ σοβαρή και σε επίπεδο ατομικής ευθύνης. Το «Μένουμε Σπίτι» δεν είναι μια κουβέντα που ειπώθηκε, δεν είναι ένα σύνθημα, είναι μια ανάγκη. Είναι μια επιτακτική ανάγκη.» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνοντας με νόημα «Πρέπει να τηρηθεί στο έπακρον.»
«Όταν έχουμε συνηθίσει να είναι τα πράγματα στη θέση τους, το ποτήρι μας, τα βιβλία μας, αλλά και οι άνθρωποι μας, η γυναίκα μας , τα παιδιά μας, την πραγματικότητά μας δηλαδή τακτοποιημένη, είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι κινδυνεύει. Τώρα κινδυνεύει αυτή η πραγματικότητα να ανατραπεί . Νιώθουμε να έρχεται αυτό που έχει συμβεί κι αλλού. Είναι επιτακτικό, είναι αναγκαίο και υπεύθυνο να μαζευτούμε στο σπίτι μας.»

Αναστάσιος Καραδέδος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης: Πρέπει να ενισχυθεί για να μη καταρρεύσει το Σύστημα ΥγείαςΟ κος Καραδέδος είναι ένας γιατρός που δεν διστάζει να πει την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι και στην περίπτωση του κορονοϊού από την πρώτη στιγμή φροντίζει να κρατά ενήμερους τους πολίτες λέγοντας μόνο την αλήθεια με συχνές ανακοινώσεις. «Η σκιά των Μνημονίων στο Σύστημα Υγείας έχει πέσει βαριά. Οι ιδεοληψίες γύρω από το δημόσιο χαρακτήρα επίσης έπεσαν βαριές. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε νοσοκομεία τα οποία έχουν τρομερές ελλείψεις προσωπικού. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα κίνητρα για να πηγαίνουν οι γιατροί στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να έχουμε έλλειψη βασικών ειδικοτήτων.» δήλωσε καλώντας την πολιτεία να κάνει ένα πολύ γενναίο βήμα. «Θα πρέπει να εγκαταλείψει θέσεις, απόψεις κι ιδεολογίες. Είναι άμεση ανάγκη να παρθούν μέτρα» σημείωσε εξηγώντας ποια θα πρέπει να είναι αυτά: «Μονιμοποιήσεις των επικουρικών γιατρών στο δημόσιο, γιατί αυτή η κοροϊδία πρέπει να πάψει. Πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, να αλλάξει ο ΕΟΠΥΥ, να ανοίξει ο ΕΟΠΥΥ και να ενταχθεί το σύνολο των αναγκαίων ειδικοτήτων στον ΕΟΠΥΥ, να μπορούν να επισκέπτονται ασθενείς στα σπίτια τους. Υπάρχουν ασθενείς που δεν έχουν να πληρώσουν έναν γιατρό για μια επίσκεψη κατ’ οίκον. Κινδυνεύει το σύστημα μας, ολόκληρος ο τομέας της υγείας θα βρεθεί σε κρίση τις επόμενες ημέρες. Τις επόμενες εβδομάδες γιατί οι γιατροί μας, οι ιδιώτες γιατροί είμαστε ακάλυπτοι δεν έχουμε ούτε καν μάσκες. Δεν μπορούσε η πολιτεία να έχει προβλέψει το θέμα του κορονοϊού και την εξάπλωσή του. Πρέπει να επικεντρωθεί όλη η δύναμη του κράτους μας στην δημόσια περίθαλψη, εντάσσοντας ταχύτατα στο δυναμικό του ένα μεγάλο μέρος των ειδικοτήτων. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Πρέπει να ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας. Κινδυνεύει με κατάρρευση. Δεν είναι κάποιος ανόητος να πάει να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του παρότι είναι καθήκον μας. Καθήκον και της πολιτείας, καθήκον και των πολιτών όλοι από την πλευρά της προσωπικής ευθύνης να συνδράμουν όπως μπορούν.»
Προχωρώντας ένα βήμα ακόμη ο κος Καραδέδος κάνει έκκληση στις πολιτικές ηγεσίες του τόπου να πιέσουν την κυβέρνηση σε μια ένταξη ταχύτατη στο σύστημα γιατρών του ιδιωτικού τομέα. «Κι αυτό», όπως λέει, «θα γίνει με κάποιου είδους σύμβαση, ας βρουν με ποιο τρόπο θα γίνει, πάντως είναι ανάγκη να ενταχθεί στο σύστημα το σύνολο της ισχύος μας ιδιωτικής και δημόσιας.»
«Είναι επιτακτική ανάγκη ο ιδιωτικός εργαστηριακός τομέας να ενταχθεί στο σύστημα της έγκαιρης διάγνωσης του κορονοϊού»

Αναφερόμενος δε ο κος Καραδέδος στη διάγνωση του κορονοϊού σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε ακόμη δώδεκα ώρες, μια μέρα για να έχουμε την απάντηση σε ένα τεστ. «Είναι αναγκαίο να ενταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας στην ανίχνευση με τεστ του κορονοϊού. Υπάρχουν εργαστήρια . Είναι ταχύτατη ανάγκη, επιτακτική ανάγκη ο ιδιωτικός εργαστηριακός τομέας να ενταχθεί στο σύστημα της έγκαιρης διάγνωσης του κορονοϊού, αλλιώς τα νοσοκομεία μας θα βρεθούν σύντομα σε μεγάλη δυσκολία.» τονίζει.
Τέλος, καταθέτει τη βεβαιότητά του ότι σχεδόν όλοι έχουμε έρθει ή θα έρθουμε σε επαφή με τον κορονοϊό. « Εγώ για παράδειγμα έρχομαι σε επαφή με νοσοκομειακούς γιατρούς οι οποίοι έχουν εξετάσει ασθενείς με κορονοϊο» λέει μην παραλείποντας να αναφερθεί και στον εφιάλτη που ζει η Ιταλία. « Μιλάω με νοσοκομειακούς γιατρούς στην Ιταλία, τα πράγματα είναι ηρωικά από την πλευρά τους. Είχε πέσει κι εκεί η σκιά της διαχείρισης της υγείας με όρους να αποφύγουμε σπατάλες και αλλού να στραφεί η χρηματοδότηση.» σημειώνει τονίζοντας για μια ακόμη φορά: «Τώρα είναι η ανάγκη να γίνει μια αλλαγή ρότας.»
Φώτο: Αναστάσιος Καραδέδος, πηγή: Διαδίκτυο Ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος