Αν.Μ.Θ. – Γ. Ζιμπίδης: Αυξημένοι πόροι για εξοικονόμηση ύδατος και εγγειοβελτιωτικά έργα

Στην Τηλεδιάσκεψη στην οποία πήραν μέρος όλοι οι αντι-περιφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία και συμμετοχή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Οικονόμου, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης της αν.Μ.Θ. κος Γιώργος Ζιμπίδης, αρμόδιος για θέματα αγροτικής οικονομίας, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»., καθώς συμμετείχε εκπροσωπώντας την περιφέρεια Αν.Μ.Θ.

Αν.Μ.Θ. – Γ. Ζιμπίδης: Αυξημένοι πόροι για εξοικονόμηση ύδατος και εγγειοβελτιωτικά έργα
Ο κος Γιώργος Ζιμπίδης

«Έχουμε καθιερώσει από τον πρώτο μήνα της Πανδημίας μια Τηλεδιάσκεψη κάθε μήνα όλοι οι αρμόδιοι αντιπεριφέρειαρχες της χώρας» ανέφερε ο κος Ζιμπίδης σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης συζητήθηκε το Πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης. «Είδαμε σε ποιο σημείο είχε φτάσει κάθε Περιφέρεια σε ό,τι έχει να κάνει με την εξέλιξη των προγραμμάτων: Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Leader, Εγγειοβελτιωτικά Έργα. Εξετάστηκε η πορεία όλων των προγραμμάτων, την ευθύνη των οποίων μας παραχώρησαν από το Υπουργείο» ανέφερε ο αρμόδιος αντι-περιφερειάρχης.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας αν.Μ.Θ. καθώς η Περιφέρεια, όπως είπε, είναι δεύτερη στα εκχωρούμενα μέτρα μετά την Κεντρική Μακεδονία, δεύτερη και στις δεσμεύσεις. « Στις πληρωμές όλων όσοι συμμετέχουν είμαστε πρώτοι σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» ανέφερε ο κος Ζιμπίδης.
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις των πληγέντων λόγω Covid εκεί δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Ήδη ο κος Ζιμπίδης έχει αιτηθεί αποζημιώσεις για τις φθινοπωρινές και τις καλοκαιρινές πατάτες, αλλά και για το υπαίθριο καρπούζι, χωρίς ακόμη να έχουν γίνει οι εκταμιεύσεις. «Με την αποζημίωση του σταφυλιού υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν παρουσιάζεται μείωση στη διαθεσιμότητα του προϊόντος, παρουσιάζουν μάλιστα αύξηση, οπότε δύσκολο να υπάρξει τεκμηρίωση στην ΕΕ ότι λόγω Covid έχουμε μειωμένη διαθεσιμότητα ή ότι «κατρακύλησαν» οι τιμές» σημείωσε.

Οι επιλαχόντες για τα Σχέδια Βελτίωσης δεν θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα, καθώς όπως ειπώθηκε στην συνάντηση δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υπάρξει όμως νέα προκήρυξη όπως ανέφερε ο κος αντι-περιφερειάρχης. «Οι Δήμοι και οι Περιφερειακές Ενότητες και τα ΤΟΕΒ πρέπει να εκπονήσουμε μελέτες γιατί θα υπάρχουν αυξημένοι πόροι για την εξοικονόμηση του ύδατος και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα υποδομών, φράγματα, καθαρισμοί, υπόγεια δίκτυα.Θα είναι πρώτης προτεραιότητας έργα για χρηματοδότηση» τόνισε.
Τέλος, στάλθηκε ήδη επιστολή για τις μεγάλες ζημιές λόγω πλημμυρών σε αντλιοστάσια, αποστραγγιστικά δίκτυα με την οποία ζητήθηκε η έγκαιρη και έκτακτη αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Φώτο:Γιώργος Ζιμπίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος