Αν.Μ.Θ. – Γ. Σαβρίδης: Πολλά τα προβλήματα στον εργασιακό χώρο – Aυξημένα τα εργατικά ατυχήματα

Με μελανά χρώματα περιέγραψε το εργασιακό τοπίο της αν.Μ.Θ. ο κος Γιώργος Σαβρίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας. «Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους είναι δυσμενές και όχι μόνο λόγω της ανεργίας που παραμένει σε υψηλό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” (9-9-2021).

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρόβλημα σοβαρό εξακολουθούν να αποτελούν τα εργατικά ατυχήματα, που κάποιες φορές είναι θανατηφόρα. «Σε λατομικούς χώρους για παράδειγμα της Δράμας, όπου η εργασία είναι πάρα πολύ βαριά, δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, οι επιθεωρήσεις δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, η κυβέρνηση τους αφήνει ανεξέλεγκτους, οι εξαγωγές αυξήθηκαν, οι εργάτες δουλεύουν δέκα και δώδεκα ώρες την ημέρα και πολλές φορές επτά ημέρες την εβδομάδα -και συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει εργατικό ατύχημα ή δυστύχημα», είπε. Όπως τόνισε ο κος Σαβρίδης «σημειώθηκαν πολλά εργατικά ατυχήματα το τελευταίο διάστημα, με κομμένα πόδια ή χέρια εργατών και πολλές φορές έχουν χάσει νέοι άνθρωποι τη ζωή τους και έχουν αφήσει χήρες και ορφανά».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της Δράμας, κύριο αίτημα είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων να λειτουργεί στη Δράμα, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν δίπλα τους τους ελεγκτές. «Δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να το εφαρμόσει. Δεν κοστίζει τίποτα, δεν κοστίζει πάρα πολλά λεφτά, να έρθει ένα Παράρτημα της Δράμας ή να δώσουμε αρμοδιότητες στους δικούς μας Επιθεωρητές. Οι τεχνικοί επιθεωρητές της Δράμας πηγαίνουν και κάνουν έλεγχο στην Ξάνθη γιατί δεν υπάρχουν τεχνικοί επιθεωρητές» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο κος Σαβρίδης, καθημερινά γίνονται πάρα πολλά μικρά ατυχήματα που δε δηλώνονται, «οι εργοδότες δε φοβούνται κανέναν, ούτε τις υπηρεσίες, ούτε την κυβέρνηση, το μόνο που φοβούνται είναι τα Συνδικάτα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να φοβούνται να γραφούν στα Συνδικάτα για να παλέψουν, όχι μόνο για την επιβίωσή τους καθώς έχουμε φτάσει πλέον να παλεύουμε για τη ζωή μας. Πάμε το πρωί στη δουλειά και δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε πίσω».

Η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και η αντικατάστασή του από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, όπως υποστήριξε. «Οι αδικίες είναι πολλές που συμβαίνουν, όχι μόνο στα χρόνια των Μνημονίων, αλλά και στην υγειονομική αυτή κρίση. Υπάρχουν εργαζόμενοι σε αναστολές που οι εργοδότες τους τους επιβάλλουν να δουλεύουν, το είδαμε και το προηγούμενο διάστημα, οι έλεγχοι έπιασαν πολλούς έτσι. Ο μόνος που αδικείται είναι ο εργαζόμενος, αυτός που προσφέρει και παράγει, αυτός πάντα είναι τελευταία θέση, και καμία κυβέρνηση δεν έχει σκύψει να καλυτερεύσει τη ζωή του εργαζόμενου».

Σημείωσε επίσης πως θεωρεί μοναδική λύση την εργασία μέσα από τα Συνδικάτα. «Η ανεργία είναι μεγάλη, η μετανάστευση επίσης. Το ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσουν οι εργοδότες ότι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές. Φτάσαμε το 2021, υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που δεν τηρούνται και κανένας δεν τιμωρείται», σημείωσε προσθέτοντας πως «θα πρέπει να υπάρχει κατάρτιση των εργαζομένων. Πηγαίνει ο εργαζόμενος στη δουλειά και πολλές φορές δεν γυρνάει στο σπίτι. Εξαντλητικά ωράρια».

Τέλος, ανέφερε ότι: “Η κυβέρνηση καλά κάνει και ασχολείται με το επιχειρείν, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που είναι οι εργαζόμενοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά. Η αδικία είναι κακό πράγμα και εμείς είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε δούλοι να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί και να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας», σημειώνοντας ότι «θα πρέπει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας να καλυτερεύσει τη δική μας ζωή. Στα 1.000 ευρώ θα έπρεπε να είναι ο μισθός όχι 751», λέει και ρωτά, “πώς θα μπορέσει να αντεπεξέλθει με αυτό τον μισθό σε αυτές τις ανατιμήσεις;”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος