Κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων πραγματοποιεί το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης με θέμα το χρονικό της ενσωμάτωσης της Δυτικής Θράκης στον εθνικό κορμό, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο π² – Πρόοδος στην Πράξη, με ειδικούς στα θέματα που αφορούν τη γεωγραφία, την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης.
«Είναι μια προσπάθεια μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του μουσείου που αποτυπώνονται στις δράσεις του και έχουν σχέση με την επέτειο των εκατό χρόνων, αλλά και το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς αυτή την επέτειο», δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» η διευθύντρια του Μουσείου, Αγγέλα Γιαννακίδου.
«Για εμάς η επέτειος των 100 χρόνων δεν είναι μόνο μνημόσυνα -και πολύ καλά κάνουμε όλες αυτές τις δημόσιες εκδηλώσεις- αλλά είναι και μια αφορμή να σκεφτούμε σ’ αυτά τα 100 χρόνια: τι έχουμε κάνει εμείς; πώς αποτιμήθηκε; Και πού βρισκόμαστε;», δήλωσε η κ. Γιαννακίδου και σημείωσε, «θεωρώ ότι η μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι τιμάται με τη στάση της ζωής μας, τιμάται με το πώς καθημερινά διεκδικούμε την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη αυτής της περιοχής -και αυτές οι λέξεις είναι πολύ μεγάλες και απαιτούν έναν πολύ μεγάλο καθημερινό αγώνα που εξαρτάται από τη σχέση που έχουμε με τον τόπο μας. Και η σχέση αυτή έχει να κάνει με το πώς νοηματοδοτούμε τον εαυτό μας μέσα στον τόπο αυτό, την ιστορία με τους άλλους, με την κοινωνία -τη μικρότερη και την ευρύτερη».
Όπως ανέφερε η διευθύντρια του μουσείου, “ωραία είναι τα λόγια, αλλά θέλει πράξεις και οι πράξεις είναι κόπος πολύς”, για να σημειώσει, «εμείς έχουμε αποκοπεί από τη φιλοκαλία και έχουμε επενδύσει στη φιλοπονία. Για να υπάρχουμε και να απολαμβάνουμε ό,τι ο καθένας θέλει, θέλει ένα μερίδιο της ζωής του, ένα κομμάτι, να το εντάξει μέσα σ’ αυτή τη συλλογικότητα του τόπου».
Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν με διακεκριμένους ομιλητές -την ιστορικό, συγγραφέα και καθηγήτρια Λένα Διβάνη και τον Άγγελο Συρίγο, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και νυν υφυπουργό Παιδείας στα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. «Θα ξεκινήσουμε με ένα χρονολόγιο και θα συνεχίσουμε με θέματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία, τον πολιτισμό και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής. Ανά πάσα στιγμή θα μπορεί ο καθείς να δει τις διαλέξεις που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η Θράκη είναι ένας τόπος με πολύ πολιτισμό, με πολύ βάθος, και το σήμερα δεν ανταποκρίνεται σε όλο αυτό το κομμάτι που είναι πολύ σημαντικό», κατέληξε η πρόεδρος και Ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης αποδεικνύοντας ότι 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον κορμό της Ελλάδας τόσο η ίδια, όσο και οι συνεργάτες είναι εδώ, δυνατοί και μάχιμοι.
ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος