Αγαθάγγελος Κιουρτζίδης:Η αναγνώριση της γενοκτονίας στο μέλλον δεν θα επιτρέπει να επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους εγκλήματα

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η σημερινή και ο ιστορικός Αγαθάγγελος Κιουρτζίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές ιστορίες” (19-5-2022) τόνισε την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας ώστε η Γενοκτονία να αναγνωριστεί και από άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου όλου. Μίλησε για ολιγωρία της ελληνικής πολιτείας στο θέμα αυτό, αλλά και για αμέλεια των ίδιων των ποντιακών σωματείων. Κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να μην λησμονούν τους 353.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους με τραγικό, όπως είπε, τρόπο. Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός ψηφιακού ιστότοπου για την προβολή του θέματος και του αιτήματος της αναγνώρισης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κος Κιουρτζίδης «είναι πολύ σημαντικό κάθε χρόνο να γίνονται οι εκδηλώσεις μνήμης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού, όπου υπάρχει ελληνισμός».
«Σήμερα οποιοσδήποτε ξένος ακούσει κάτι για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κι αρχίσει να ψάχνει για το θέμα, θα βρει κάποια άρθρα στο internet, πολύ μικρές αναφορές ενώ δεν υπάρχει καν επίσημος ιστότοπος» ανάφερε ο κος Κιουρτζίδης.
Σύμφωνα με τον ιστορικό του ΔΠΘ «Οι σφαγές των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είναι φαινόμενο του 20ου αιώνα, αλλά εμφανίζεται από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ακόμη, ο πληθυσμός της Σαμοθράκης είχε εξ ολοκλήρου εξοντωθεί». Μάλιστα, υποστήριξε πως εάν στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης η ανθρωπότητα ονόμαζε το έγκλημα με το όνομά του, ίσως, δεν θα είχαν σημειωθεί οι Γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. «Το έγκλημα πρέπει να αναγνωρίζεται. Η αναγνώριση είναι αυτή που στο μέλλον δεν θα επιτρέπει να επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους εγκλήματα» τόνισε ο κος Κιουρτζίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος