Αδικία και άνιση μεταχείριση από ΥΠΠΑΤ της ΑΜ-Θ στα Προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας

Για άδικη και άνιση μεταχείριση της ΑΜ-Θ κάνουν λόγο οι αρμόδιοι φορείς καθώς ήταν ελάχιστες οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν για τα Προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας-Μέτρο 11- για νέους και παλιούς Γεωργούς.

Αδικία και άνιση μεταχείριση από ΥΠΠΑΤ της ΑΜ-Θ στα Προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση,(ΚΚΕ) Χρήστος Τρέλλης, στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, μόλις 19 αιτήσεις σε σύνολο 1453, για τους παλιούς και 100 σε σύνολο 3.322…για τους νέους καλλιεργητές…
Το Αποτέλεσμα βέβαια είχε να κάνει και με τον πολύ μικρό προϋπολογισμό που δόθηκε στην ΑΜ-Θ, σε σχέση με τη δυναμική της και το ποσοστό των ανθρώπων -31%- που ασχολούνται με τον Πρωτογενή Τομέα.
Συγκεκριμένα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διατέθηκε το ποσό των 5.931.500 ευρώ για το σύνολο των δράσεων που αντιστοιχεί στο 4,94% του συνολικού ποσού ενώ στις άλλες Περιφέρειες ίδιας περίπου δυναμικότητας διατέθηκαν ποσά υπερδιπλάσια και τριπλάσια της Περιφέρειάς μας. Το ποσό αυτό επιμερίσθηκε στην Δράση 11.1.1 με 2.523.400 ευρώ (7% του συνόλου της χώρας) και στην Δράση 11.2.1 (παλιοί βιοκαλλιεργητές) με 3.408.100 ευρώ (4,05% του συνόλου της χώρας).

Μέσα σε λίγες μέρες, από τι στιγμή που έγινε η προκήρυξη του προγράμματος,(σ.σ.τέλη του περασμένου έτους) η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενημέρωσε(σ.σ. 8-01-2019) τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, πως με τον τρόπο που ήταν γραμμένη η προκήρυξη, χωρίς πλαφόν, ευνοούνταν οι έχοντες πολλά στρέμματα και όχι η πλειονότητα των αιτούντων ο οποίος με τη σειρά του απέστειλε έγγραφο στο ΥΠΑΑΤ, ζητώντας να αρθούν οι αδικίες…και το οποίο δεν απαντήθηκε…

Τις προηγούμενες μέρες στο Βελβεντό Κοζάνης ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός ΥΠΑΑΤ υποσχέθηκαν διπλασιασμό του προϋπολογισμού για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για να ενταχθούν περισσότεροι βιοκαλλιεργητές και η υλοποίηση της δέσμευσής τους θα γίνει το αργότερο αρχές Μεγάλης Εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Τρέλλη, τα παραπάνω πιστοποιούν την ανάγκη ΑΜΕΣΑ να υπάρξουν ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ Περιφερειακό Συμβούλιο. προς την Κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, ώστε να εξασφαλιστεί η σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού στην ΠΑΜ-Θ στο ύψος των 40.000.000 ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν ΟΛΟΙ οι ΠΑΛΑΙΟΙ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ και ένα σημαντικό κομμάτι των νέων».
Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο κ. Τρέλλης στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως προ Ημερησίας Διατάξεως, το οποίο όμως δεν συζητήθηκε, καθώς δεν σχηματίσθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των Περιφερειακών Συμβούλων που έπρεπε να το αποδεχθεί, για να γίνει η συζήτηση…κάτι που στηλιτεύθηκε εντόνως από τον κ. Τρέλλη.
Η απάντηση από πλευράς Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης και του Μενέλαου Μαλτέζου και για αυτό το θέμα ήταν πως, δεν γίνεται σε ελάχιστο χρόνο να συζητιούνται κρίσιμα και σοβαρά θέματα και καλό θα ήταν να ορισθεί μια νέα ημερομηνία για συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος