Α. Βιστωνίτης: Έρχομαι συνεχώς από την Κομοτηνή

Ο Κομοτηναίος Αναστάσης Βιστωνίτης παρουσιάστηκε στο κοινό της Κομοτηνής
«Έρχομαι συνεχώς από την Κομοτηνή με τον ίδιο τρόπο που ο Τάκης Σινόπουλος έλεγε ότι έρχεται συνεχώς από τον Πύργο» είπε μην κρύβοντας τη συγκίνησή του. Όχι αναίτια, η Κομοτηνή αγκάλιασε χθες (4-5-2022) το βράδυ τον σπουδαίο κι αναγνωρισμένο διεθνώς Κομοτηναίος συγγραφέα Αναστάση Βιστωνίτη κατά την παρουσίαση του έργου του από την ΔΔΕ Ροδόπης που συμμετείχε με αυτόν τον τρόπο στα Ελευθέρια Θράκης 2022.

Α. Βιστωνίτης: Έρχομαι συνεχώς από την ΚομοτηνήΚατάμεστος ο χώρος εκδηλώσεων στην Τσανάκλειο τον άκουσε να αναφέρεται στην Κομοτηνή των παιδικών του χρόνων, αλλά και στη Θράκη που εμπνέει πάντα το έργο του όπου κι αν βρίσκεται. «Περιττό να σας πω ότι είμαι πάρα πολύ συγκινημένος, αυτονόητο θα μου πείτε αλλά δεν θα έλεγα και τόσο» είπε ο κος Βιστωνίτης ευχαριστώντας για την πρόσκληση που του έδωσε τη χαρά όπως είπε να βρεθεί με το κοινό της πόλης αλλά και τους δύο έξοχους ηθοποιούς που ερμήνευσαν ποιήματά του, τον Φ. Ανδρεάδη και τη Μ.Παπαδοπούλου. «Οι ηθοποιοί είναι το αντηχείο του εσωτερικού μας κόσμου» είπε σημειώνοντας ότι όταν διαβάζουν ποιήματα ισχύει δύο φορές Ευχαριστώντας την Τιτίκα Δημητρούλια (Καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ), που όπως είπε “γνωρίζει άριστα την ποίησή” του, αλλά και την Κατερίνα Σχοινά (Φιλόλογος, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ροδόπης) για την «σημαντική της ομιλία», που ανέλαβαν από κοινού να παρουσιάσουν το έργο του.

Μάλιστα απευθυνόμενος κυρίως στους νεότερους σε ηλικία θεατές του κοινού του σημείωσε ότι δεν αντιλαμβάνονται ποια πόλη έζησε ο ίδιος και οι συνομήλικοί του ως έφηβοι «δεν μπορούν να το διανοηθούν αλλά μέσα από αυτά φτιάξαμε χαρακτήρα και συνειδήσεις πολλοί από εμάς» είπε προσθέτοντας «όσο κι αν λέει κανείς πως αυτά ήταν απεχθή χρόνια και απεχθείς εμπειρίες εντούτοις είναι αυτές που ατσαλώνουν έναν άνθρωπο, την θέληση του να ατσαλωθεί και να προχωρήσει να κάνει κυρίως αυτό το οποίο θέλει. Δεν ξέρω πόσο εγώ το κατάφερα, αλλά όπως λέει και ο Ελύτης κάτι κατάφερα να υποκλέψω από όλη αυτή την ιστορία».

Μιλώντας για την Κομοτηνή στο έργο του παραδέχτηκε πως υπάρχει σποραδικά σε διάφορα κείμενά του, όπως στο έργο «Ο χιτώνας της Μήδειας».Χαρακτήρισε δε το έργο του με τίτλο «Καταγωγή» το πιο σκληρό που έχει γράψει. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο του οποίου όλη η ζωή είναι συνυφασμένη με τη γραφή και μάλιστα σε διάφορες εκφάνσεις της» είπε η κα Κατερίνα Σχοινά προτείνοντας στο κοινό να αντιμετωπίζει το έργο του ως ένα συνεχές, το οποίο απλώς έχει κάποια διακριτικά στοιχεία με προεξάρχον αυτό της ποίησης, ακόμη και όταν πεζολογεί, δημοσιογραφεί, ενσωματώνει ποίηση ανέφερε.

Νωρίτερα, η κα Δημητρούλια σημείωσε ότι ενώ έχει να δώσει ποιητική συλλογή από το 2008 το δοκίμιο του, στο οποίο επιδίδεται, τα δημοσιογραφικά κείμενα που είναι κι αυτά δοκίμια είναι όλα ποιητικά. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλά κανείς για την ποίηση γιατί η ποίηση στην πράξη υφαίνει μια σχέση ανάμεσα σε αυτόν που την προσλαμβάνει και στον δημιουργό, η οποία είναι πάρα πολύ ιδιαίτερη».

Την εκδήλωση χαιρέτησε η προϊσταμένη της ΔΕ Ροδόπης, η κα Μαίρη Κοσμίδου ενώ παρόντες ήταν τόσο ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, όσο και η πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΚ κα Ν. Λιβεριάδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος