Α.Τσιάρας: Τα τελευταία 50 χρόνια έχει οπισθοχωρήσει η ακτή του Πλατανίτη μέχρι 45 μέτρα

Λύσεις για την προστασία των ακτών της Ροδόπης από τη διάβρωση και την μελλοντική ανάδειξή τους προτείνει Ακτομηχανική Μελέτη, η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο εκπόνησης. Όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο υπεύθυνος Λιμενολόγος Πολιτικός Μηχανικός, Αλέξανδρος Τσιάρας, η μελέτη αποτυπώνει τις διαστάσεις και την έκταση της έντονης παράκτιας διάβρωσης στον παραλιακό οικισμό καθώς και αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισής της.

«Οι ακτές της Θράκης έχουν κάποιες ιδιομορφίες, είναι λίγο διαφορετικές από τις υπόλοιπες, είναι ρηχές, γι’ αυτό το λόγο μπορούν να βοηθηθούν από μικρής κλίμακας έργα για να προστατευτούν από τη διάβρωση και να αξιοποιηθούν περαιτέρω» δήλωσε ο κος Τσιάρας.

Μιλώντας για την περιοχή του Πλατανίτη σημείωσε πως πρόκειται για μια ακτή 2,5 χιλιομέτρων που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διάβρωσης και οι λύσεις που προτείνονται εστιάζονται σε ένα μήκος περίπου 1.750 μέτρων. «Υπάρχουν πολλές κατοικίες στο πρανές της ακτής, που θέλουν να προστατευτούν έτσι ώστε να μην προχωρήσει η διάβρωση», είπε. Τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει οπισθοχωρήσει η ακτή από 20 μέχρι 45 μέτρα, δηλαδή έχει χαθεί αυτό το κομμάτι γης στο παράκτιο μέτωπο.

Απόρροια της κλιματικής αλλαγής η διάβρωση. Έχει ως αποτέλεσμα την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, την ενίσχυση των ανέμων που πλήττουν τις ακτές με αποτέλεσμα να προσβάλλουν αυτοί οι κυματισμοί πιο έντονα, πιο σφόδρα τις ακτές και να κατολισθαίνουν τα πρανή, να χάνονται οι παραλίες. «Διαβρώνει το πρανές. Και αν υπάρχουν πίσω από το πρανές δρόμοι και κατοικίες αυτές ακολουθούν», είπε και σημείωσε: «Συνήθως τα έργα που προτείνουμε εμείς οι μηχανικοί είναι δύο ή τριών ταχυτήτων, ήπιες παρεμβάσεις και πιο σημαντικές παρεμβάσεις».
Αυτό που προτείνει ο κος Τσιάρας είναι κυματοθραύστες ή βραχίονες κάθετοι στην ακτή, όπως επίσης και μέθοδοι αναπλήρωσης δηλαδή να προστίθεται υλικό στις ακτές που έχουν πρόβλημα. «Στην προκειμένη περίπτωση επειδή έχουμε ένα πρανές από κοκκινόχωμα το οποίο συνέχεια διαβρώνεται, οι λύσεις που προτάθηκαν είναι να γίνει μια θωράκιση του πρανούς , δηλαδή της βάσης, ώστε να αποκοπούν οι βάσεις των κυματισμών για να μην τρώει το πρανές και πέφτει όλη η πλαγιά», δήλωσε.

Όσον αφορά στο χρόνο υλοποίησης αυτό που επισήμανε είναι ότι κάθε έργο χρειάζεται μια διαδικασία από μελέτες, αρχή γίνεται με την κατάθεση της οριστικής μελέτης, σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται η δική του για την παραλία του Πλατανίτη, εν συνεχεία ακολουθεί εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τέλος εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Στη λύση που προτείνει ο κος Τσιάρας για τον Πλατανίτη, πέρα από τον τρόπο προστασίας των πρανών, είναι η κατασκευή δύο μικρών προβόλων, που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν μικρές παραλίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος