Α. Στάη: Έκκληση για ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 500 εργαζομένων καθαριότητας

Έκκληση στον ΟΑΕΔ να ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου 500 ατόμων, που εργάζονται για την καθαριότητα των κτιρίων του ΟΑΕΔ απεύθυνε η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Ομάδας Συμβασιούχων κα Αντωνία Στάη μιλώντας σήμερα Τετάρτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” (27-10-2021).

Όπως είπε «ο ΟΑΕΔ αυξάνει το κόστος της δαπάνης αναθέτοντας την καθαριότητα σε ιδιώτες». Η κα Στάη είπε πως με τη λήξη της σύμβασης θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με κοινωνικά κριτήρια. Στην περιοχή της Θράκης είκοσι περίπου εργαζόμενοι καθαριότητας στον ΟΑΕΔ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
«Έπειτα από έναν Νόμο, και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 61 του Νόμου 4765/ 2021 που ψήφισε η Κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εργασίας καταργείται πλέον η δυνατότητα να υπάρξουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα και φύλαξη στα υπουργεία και σε φορείς που είναι υπό την επίβλεψη αυτών των υπουργείων» δήλωσε η κα Στάη. Παράλληλα, τόνισε ότι ολοκληρώνεται σε μερικές μέρες η 24μηνη σύμβαση της απασχόλησής τους. «Λήγει η σύμβασή μας χωρίς να έχουμε άλλη δυνατότητα προκήρυξης και ο ΟΑΕΔ δίνει την καθαριότητα σε εργολάβο με διπλάσιο κόστος. Αυτή τη στιγμή καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού, η καθαριότητα είναι μια διαρκή ανάγκη, όπως και να γίνει δεν μπορούμε να την κάνουμε επείγουσα και έκτακτη ειδικά στην εποχή που ζούμε, του κορονϊοού και ήμασταν μέσα σε αυτή την εποχή, δώσαμε τη σκληρή μάχη κατά της πανδημίας κρατώντας τις υπηρεσίες ασφαλείς υγειονομικά, θεωρούσαμε ότι δεν θα «πεταχτούμε» έτσι. Αυτή τη στιγμή θα έρθουμε αντιμέτωποι με την ανεργία, ο ΟΑΕΔ αποφασίζει ότι θα βάλει τους εργολάβους και εμάς 500 άτομα θα μας βγάλει στην ανεργία για να έρθει αργότερα να μας υποχρεώσει να βρούμε κάπου δουλειά που δεν θα μπορούμε γιατί και λόγω ηλικίας οι περισσότεροι είναι πάρα πολύ δύσκολο να ενταχθούμε ξανά στην εργασία, αυτό είναι γνωστό σε όλους στην Ελλάδα αν είσαι πάνω από 40 έχεις σβήσει».

Όπως εξήγησε πολλοί από τους συναδέλφους της βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, θέλουν ακόμη να συμπληρώσουν τα ένσημα ή πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες. «Οξύμωρο ο ΟΑΕΔ που καταπολεμά την ανεργία να μας βγάζει στην ανεργία και να δίνει την εργολαβία με διπλάσιο κόστος» ανέφερε σημειώνοντας με νόημα «Ξέρουμε όλοι τι συμβαίνει εργολαβία. Οι εργαζόμενοι με τους εργολάβους καθαριότητας αμείβονται ως ωρομίσθιοι και όχι με μισθό. Με πολύ πιο λίγες απολαβές οι εργαζόμενοι στο καθεστώς της εργολαβίας παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες αλλά κοστίζουν διπλάσια δηλαδή τα έξοδα του Οργανισμού θα είναι τουλάχιστον διπλάσια. Και το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή του διπλάσιου κόστους το βάζουν οι Φορολογούμενοι πολίτες».
Τέλος, σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι «ο ΟΑΕΔ δεν έχει μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα. Όταν καλύπτεις μια πάγια και διαρκή ανάγκη είναι λίγο οξύμωρο να μην υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει θα μπορεί κάλλιστα να κάνει αυτό το βήμα. Καλύπτουμε πάγια και διαρκή ανάγκη. Ανανέωση των συμβάσεων μέχρι να αποφασίσουν πάλι τι θα κάνουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος