Α. Σκοπιανός: Οι Σάπες δοκιμάζονται πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια

Κάτοικος στις Σάπες της Ροδόπης ο Αλέκος Σκοπιανός. Θυμάται ακόμη ιστορίες της προσφυγιάς που άκουγε παιδί από τους παππούδες και τις γιαγιάδες του χωριού του. Κάτοικος των Σαπών και σήμερα, μιας περιοχής με παλιά αίγλη, Επαρχείο κάποτε, αλλά και με μια διαρκή χαρμολύπη να την συντροφεύει σήμερα, καθώς η πολυετή κρίση επεφύλαξε πολλές δυσκολίες στην περιοχή.

«Οι Σάπες δοκιμάζονται πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο κ. Σκοπιανός, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». «Από την εποχή των παππούδων μας ακόμη, που ήρθαν πρόσφυγες και στήσανε ξανά τις ζωές τους, δημιούργησαν επιχειρήσεις, έβαλαν ξανά μπροστά την περιοχή, πίστεψαν και επένδυσαν στον τόπο».

Κι ύστερα ήρθε η Αστυφιλία. «Δεν στηρίχτηκε» είπε « η Επαρχία των Σαπών όσο θα έπρεπε, έμεινε η περιοχή πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες, φτάσαμε σε όλη τη Ροδόπη να έχει τρία Υποκαταστήματα Τραπέζης η Εθνική και 3-4 η Πειραιώς». Ανέφερε σε αυτό το σημείο το κτίριο της Δ.Ο.Υ. ως ένα παράδειγμα εγκατάλειψης. «Ένα ωραίο κτίριο φανταστικό και άνετο δεν λειτουργεί για το σκοπό που ανεγέρθηκε. Υπάρχει αντιστροφή με αγώνα, δεν θέλει τόσο κόπο, αλλά τρόπο. Να κάτσεις, να βάλεις τα πράγματα μπροστά και να κινηθείς συντονισμένα».

Κάνοντας την «αυτοκριτική» των κατοίκων της περιοχής σημειώνει ότι «Περιμέναμε την τελευταία στιγμή να αντιδράσουμε, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, δεν βλέπαμε τι να προτάξουμε για να μην επιτρέψουμε να φύγουν οι υπηρεσίες. Έτσι, μείναμε χωρίς Εφορία και με αποψιλωμένο το Κέντρο Υγείας. Η Ξυλαγανή και αυτή αποψιλώθηκε εντελώς. Ιστορικοί δήμοι: Ξυλαγανή, Μαρώνεια έχουν τους κατοίκους σε απόγνωση», είπε και στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει; Απάντησε: «Τι πρέπει να κάνουμε για να πάμε μπροστά; Χρειάζεται κανείς να διανύσει πολλά χιλιόμετρα για να λειτουργήσει. Θα ζητούσα στήριξη σε τεχνογνωσία για να στηριχθεί ο Δήμος».

Σύμφωνα με τον κ. Σκοπιανό, «Ανήκουν στο δήμο Μαρωνείας – Σαπών τα 2/3 του παραλιακού μετώπου. Έχουμε την Μαρώνεια, την Μεσημβρία κοντά, είμαστε δίπλα στα Θρακικά μετέωρα. Κι, όμως, δεν υπάρχει ανάδειξη. Πρέπει να κινηθούμε. Ανοίγει καινούργιος παραλιακός δρόμος. Να εκμεταλλευτούμε την διάνοιξη του δρόμου με το αναδείξουμε την περιοχή, το αρχαίο θέατρο, την παραλιακή σύνδεση με την Μεσημβρία. Είναι πανέμορφη η περιοχή της Μαρώνειας, των Πετρωτών, η εκκλησία του Άγίου Νικολάου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος