Α. Σινάν: Μάχη να ενταχθεί στο καθεστώς των Συνδεδεμένων ενισχύσεων η καπνοκαλλιέργεια

Ο νέος πρόεδρος του Συνεταιρισμού των Καπνοπαραγωγών Θράκης, Αμέτ Σινάν, μίλησε στην εκπομπή του πρωτογενούς τομέα της ΕΡΤ Κομοτηνής, «Κι όμως η Κοινωνία Κινείται».

Όπως τόνισε ο κ. Σινάν από τα 8.000 μέλη του Συνεταιρισμού, τα 5.200 είναι πλέον ενεργά.
«Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια από την πλευρά μου, προκειμένου να θωρακίσω και να αναδείξω την καπνοκαλλιέργεια της περιοχή μας, ως χειρωνακτική δουλειά και παραδοσιακή καλλιέργεια, με στόχο να αυξηθεί το εισόδημα και να παραμείνουν οι παραγωγοί στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. Πολλοί από τους καπνοπαραγωγούς έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια, γιατί βλέπουν πως ο κόπος τους που είναι όλος με τα χέρια, δεν πληρώνεται και δεν επιβραβεύεται αυτός που έχει προϊόν καθαρό χρυσάφι από πλευράς ποιότητας.
Οι τιμές εδώ και 10 χρόνια είναι κοντά στα 4,5 ευρώ το κιλό, ενώ όλα έχουν πάρει την ανιούσα, πετρέλαιο, ρεύμα, Αγροεφόδια. Οι καπνοπαραγωγοί μας δεν εισπράττουν τίποτα για τα προϊόν τους με την κατηγορία ‘Ανατολικού τύπου’, το οποίο είναι εκείνο που αρωματίζει το μείγμα των σιγαρέτων και χωρίς αυτό δεν γίνεται. Δυστυχώς όμως οι καπνοπαραγωγοί μας αυτό δεν το εισπράττουν και τα εισοδήματά τους μένουν καθηλωμένα, μην μπορώντας να ζήσουν τις οικογένειές τους μεταναστεύουν στις πόλεις και στο εξωτερικό. Ε αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο κ. Σινάν.

Επι πλέον πρόσθεσε πως θα δώσει από κοινού μάχη και με άλλους φορείς που μπορούν να βοηθήσουν, για να δοθεί η Συνδεδεμένη ενίσχυση όπως το βαμβάκι και στην καπνοκαλλιέργεια. Πρέπει να υπάρχει μια σταθερή βάση ενίσχυσης, προκειμένου να καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν στο εισόδημα, για να παραμείνει ζωντανή η καλλιέργεια», επισήμανε ο κ. Σινάν.

Τέλος σε ότι αφορά τις ενισχύσεις που υποσχέθηκαν στους καπνοπαραγωγούς λόγω της πανδημίας, σύμφωνα και με την τελευταία ενημέρωση από τον Βουλευτή της ΝΔ Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, το θέμα είναι δρομολογημένο και αναμένεται η έγκριση από τις Βρυξέλλες για να δοθεί το ποσό των 90 ευρώ ανά στρέμμα. Υπενθυμίζεται πως ο Συνεταιρισμός καπνοπαραγωγών είχε ζητήσει 100 ευρώ το στρέμμα, ως αποζημίωση από τις επιπτώσεις της πανδημίας στο προϊόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος