Α. Παληκίδης: Η Θράκη ήταν και παραμένει ένας ιδιαίτερος τόπος

Ιστορία μαθαίνουμε όχι για να γνωρίσουμε απλά το παρελθόν, αλλά για να κατανοήσουμε το παρόν
«Προβληματίστηκα ιδιαίτερα για το τι θα πώ, πού θα εστιάσω με δεδομένο ότι δεν είναι μια διάλεξη η οποία γίνεται σε πανεπιστημιακές αίθουσες για ένα ειδικό κοινό, αλλά απευθύνεται σε όλο τον κόσμο με την προσδοκία ότι δεν θα έχει ένα τυπικό χαρακτήρα, αλλά θα προβληματίσει» αυτό δήλωσε για την ομιλία του που σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη των Ελευθερίων 2022 ο Άγγελος Παληκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας, στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Α. Παληκίδης: Η Θράκη ήταν και παραμένει ένας ιδιαίτερος τόπος
Άγγελος Παληκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας, στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

«Έχω συνείδηση της νοοτροπίας των ανθρώπων της Θράκης και της στάσης τους απέναντι στο κέντρο» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (12-5-2022).
Το πρώτο και το κύριο ζήτημα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι γιατί να μάθουμε, γιατί να διαβάσουμε, γιατί να ασχοληθούμε με την ιστορία; Το ερώτημα, είπε, δεν απευθύνεται μόνο στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τη σχολική κοινότητα, αλλά γενικότερα στον κόσμο κάθε ηλικίας. Όπως σημείωσε «αυτό που ίσως δεν έχουμε καταλάβει στην ελληνική κοινωνία είναι ότι ιστορία μαθαίνουμε όχι για να γνωρίσουμε απλά το παρελθόν, αλλά για να κατανοήσουμε το παρόν, δηλαδή το πώς φτάσαμε έως εδώ και γιατί το παρόν έχει αυτή τη μορφή,γιατί η ζωή μας έχει αυτή τη μορφή, γιατί οι ιδέες, οι σκέψεις μας, οι ερμηνείες που δίνουμε στον κόσμο, στα γεγονότα που συμβαίνουν μέσα στις κοινωνίες ή έξω από τις κοινωνίες (π.χ. ο πόλεμος στην Ουκρανία) έχουν αυτή τη μορφή».
Σύμφωνα με τον κο Παληκίδη το παρελθόν μας βοηθάει να προσανατολιστούμε καλύτερα στο μέλλον και κυρίως σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης. «Η παγκοσμιοποίηση, με την οποία δεν είμαι αντίθετος, δημιουργεί ισοπεδωτικά σχήματα σε όλο τον κόσμο» είπε και σημείωσε ότι «Η ενασχόληση με την τοπική ιστορία μας βοηθάει να αποκτήσουμε ταυτότητες γιατί οι άνθρωποι έχουμε πολλές ταυτότητες ταυτόχρονα».
Αναφερόμενος στη Θράκη τόνισε πως είναι πραγματικά ένας ιδιαίτερος τόπος. «Αυτό σας το λέει ένας ερευνητής του ευρωπαϊκού και όχι μόνο του ελληνικού χώρου. Είναι μια ιδιαιτερότητα η Θράκη γιατί παρά τις ταλαιπωρίες, τα βάσανα, τις δραματικές αλλαγές που υπέστη αυτός ο χώρος, είτε ευρύτερος στη γεωγραφική του διάσταση, δηλαδή: Βόρεια, Δυτική, αν. Θράκη, είτε εστιάζοντας στην ελληνική περίπτωση, στην περίπτωση της Δυτικής Θράκης, η Θράκη παρέμεινε και παραμένει ένας τόπος συνάντησης, συνύπαρξης, συνομιλίας πολιτισμών. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα» είπε.
Παράλληλα, τόνισε πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να βοηθήσει από την πλευρά του να ανάψει μια σπίθα προβληματισμού. «Σε εμάς που ζούμε και θεωρούμε αυτονόητη αυτή την κατάσταση, να καταλάβουμε πόσο πολύτιμο είναι η Θράκη να είναι και να παραμένει ένας τέτοιος τόπος και να το αξιοποιήσουμε αυτό όχι μόνο προς όφελος του πολιτισμού και της κουλτούρας, αλλά και προς όφελος της τοπικής οικονομίας». Αναφερόμενος στην εικόνα που έχει ο ίδιος διαμορφώσει σημειώνει πώς: «Όσο απομακρυνόμαστε από τις παράλιες περιοχές της Θράκης, οι οποίες έχουν το προνόμιο του καλοκαιρινού τουρισμού, τόσο οι τοπικές οικονομίες υποβαθμίζονται και μαραζώνουν» και επισημαίνει πως: «Χρειαζόμαστε ένα άλλο τύπο, ένα παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης». Σύμφωνα με τον κο Παληκίδη «η ιστορία και ο πολιτισμός μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά και μάλιστα με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών» προς αυτή την κατεύθυνση.
Όσον αφορά τέλος στο μήνυμα που επέλεξε να στείλει; Γύρισε εκατό χρόνια και αναφέρθηκε στον κορυφαίου Έλληνα αρχαιολόγο, τον Χρήστο Τσούντα, έναν Θρακιώτη με καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία, από την Στενήμαχο, ο οποίος έγραφε το 1928 παροτρύνοντας τους συναδέλφους και γενικότερα τους πνευματικούς ανθρώπους και τους επιστήμονες να ασχοληθούν με τη Θράκη: «Πρέπει να σπεύσουμε πριν να είναι αργά. Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύτιμο και πλούσιο κι ανεκτίμητο υλικό που έχουν επισωρεύσει οι αιώνες στη Θράκη και κοντεύει να χαθεί, έχουμε καθήκον να κινηθόμεν, είμαστε υποχρεωμένοι να περισώσομεν την ψυχή της Θράκης ».
Info
Η ομιλία του κου Παληκίδη θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 13 Μαΐου στις 9 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου και θα έχει ως θέμα της: «Η Θράκη ως πεδίο ιστορικής έρευνας και εκπαίδευσης: σύγχρονες τάσεις, νέες προκλήσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος