Α. Μπένος: Να σταματήσει η “αμνηστία” σε αυτούς που προκαλούν θανατηφόρο τροχαίο

Στην ανάγκη να υπάρξει δικαίωση για τους ανθρώπους εκείνους που έχασαν «τον άνθρωπό τους» σε τροχαίο λόγω ευθυνών άλλων, οι οποίοι ποτέ δεν τιμωρήθηκαν  αναφέρθηκε ο κος Αλέξης Μπένος, καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, μέλος του Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (7-2-2022) και ζητώντας την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων.

Α. Μπένος: Να σταματήσει η “αμνηστία” σε αυτούς που προκαλούν θανατηφόρο τροχαίο
Ο κος Αλέξης Μπένος, πηγή:Efsyn

Σύμφωνα με τον κο Μπένο το Νομικό Πλαίσιο είναι τέτοιο που το επιτρέπει. Δίνοντας μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε χαρακτηριστικά:«Εάν εγώ σκοτώσω κάποιον με ένα πιστόλι, αμέσως θα με πιάσουν, θα με συλλάβουν, θα μου πάρουν το πιστόλι και θα ακολουθήσει η εκδίκασή της υπόθεσης στα ποινικά δικαστήρια γιατί αφαίρεσα μια ζωή. Εάν όμως σκοτώσω έναν με ένα αυτοκίνητο και έχω απόλυτη ευθύνη γι αυτό, τότε δεν μου (του) παίρνει το δίπλωμα, με (τον) αφήνει ξανά. Δυστυχώς έχουμε τέτοια περιστατικά. Δυστυχώς «άνθρωποι-οδηγοί serial killers». Τους αφήνουν να κυκλοφορούν, τους αφήνουν με το «όπλο» τους, που είναι το αυτοκίνητό τους. Κι όταν συλληφθούν όμως η maximum ποινή είναι 18 μήνες με αναστολή. Ακόμη κι όταν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί της ευθύνης του οδηγού. Δηλαδή δεν αλλάζει η ζωή του ανθρώπου αυτού, άρα μπορεί να το ξανακάνει» είπε ο κος Μπένος.

Παράλληλα, σημείωσε: «Γι αυτό λέμε ότι η αμνηστία που παρέχει το κράτος στους δράστες τροχαίων είναι έγκλημα» και πρόσθεσε «Το τροχαίο έγκλημα είναι κάτι που είναι αποδεκτό και από το Νομικό καθεστώς και από την κοινωνία συνολικά. Κι αυτό είναι το τραγικό. Χάνουμε ζωές ανθρώπων, κυρίως νέων ανθρώπων ή και ηλικιωμένων που περνούν το δρόμο κ.α.»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής η πανδημία του κορονοϊού μας έχει κάνει να τα ξεχάσουμε όλα αυτά, αλλά παρόλο αυτά και τα τροχαία και τα θύματα των τροχαίων είναι μια πάρα πολύ σημαντική πτυχή της καθημερινότητάς μας στην οποία σαν κοινωνία δεν δίνουμε καμία σημασία. Σημείωσε δε ότι σήμερα, με τις γνώσεις και τις δυνατότητες που έχουμε ως ανθρωπότητα, δεν είναι δυνατόν να χάνονται ζωές στο δρόμο. «Υπάρχουν οι δυνατότητες να δουλέψουν μηχανικοί, συγκοινωνιολόγοι, να είναι κατάλληλος ο φωτισμός, να είναι κανόνας απαράβατος η μη χρήση κινητού την ώρα της οδήγησης, να εφαρμόζεται δηλαδή ο Νόμος» είπε ο κος Μπένος σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Άνθρωποι που εδώ οδηγούν χωρίς κανένα έλεγχο, αν βρεθούν σε μια ξένη χώρα λόγω του αυστηρού πλαισίου συμπεριφέρονται διαφορετικά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος