Α. Μπένος: Η Υγεία κοινωνικό δικαίωμα και όχι προς εκμετάλλευση αγαθό

«Η εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού μας έδειξε ότι στερούμε θα δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ που να καλύπτουν όλο τον πληθυσμό» υποστήριξε ο καθηγητής κοινωνικής ιατρικής κύριος Αλέξης Μπένος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (10-5-2022) με αφορμή τη συζήτηση για τον προσωπικό γιατρό.

«Όταν λέμε Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας δεν είναι μόνο ο γιατρός, είναι η Μονάδα Υγείας η οποία αναλαμβάνει τη φροντίδα όχι μόνο του ατόμου αλλά της οικογένειας και της κοινότητας ολόκληρης. Πρέπει να έχει σχέση με την τοπικότητα» υποστήριξε σημειώνοντας πως αντίθετα, στο θεσμό του προσωπικού γιατρού προβλέπεται να έχει κανείς προσωπικό γιατρό ανεξαρτήτως διαμονής, ο κάτοικος της Κομοτηνής μπορεί να επιλέγει τον προσωπικό του γιατρό τώρα στη Θεσσαλονίκη είπε.
«Αυτό δεν έχει νόημα» σημείωσε και εξήγησε ότι καταστρέφει όλη τη δομή και την έννοια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Δυστυχώς, ενώ η εμπειρία από την επιδημία έδειξε ότι χρειάζεται να τονωθούν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αυτό που κάνει αυτό το Νομοσχέδιο και όλη η λειτουργία του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια είναι η περαιτέρω αποδιάρθρωση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας» είπε.
Σύμφωνα με τον κο Μπένο «Αυτή τη στιγμή οι δομές σιγά σιγά «απονεκρώνονται» διότι φεύγει κόσμος με τις συντάξεις, δεν διορίζεται καινούργιος κόσμος με αποτέλεσμα όλες αυτές οι αλλαγές που προωθούνται να μην είναι παρά μηχανισμοί ιδιωτικοποίησης του συστήματος».
Σύμφωνα με τον κο Μπένο ο κίνδυνος είναι πολλαπλός. «Η σχέση μας με το γιατρό και την μονάδα υγείας θα πρέπει να έχει μια συνέχεια και μια γεωγραφική συνοχή» είπε σημειώνοντας ότι: «Τώρα «σπάει» αυτή η σχέση του ασθενή με τον γιατρό, την εμπορευματοποιεί και μάλιστα βάζει και κίνητρο: «Όσο περισσότερους ασθενείς δέχονται στη λίστα τους, τόσα περισσότερα τα οφέλη για τους ίδιους», αυτό θα είναι προς συμφέρον κάποιων γιατρών, αλλά ενάντια στην υγεία των ανθρώπων, δεν θα μπορούν να τους βλέπουν προφανώς. Τέτοια συστήματα οδηγούν στην επιλογή αρρώστων. Συνήθως προτιμώνται νέοι, αποκλείονται ηλικιωμένοι με τα περισσότερα προβλήματα. Όταν μετά εμπεδωθεί αυτό το σύστημα και δεν υπάρχει άλλο, ίσως, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της ανισότητας του κάθε ανθρώπου να πληρώσει».
Σε ερώτηση για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων-χειρουργείων ο κος Μπένος έκανε λόγο για δυσλειτουργία που οφείλεται στην υπο-χρηματοδότηση. «Για παράδειγμα τα χειρουργεία προφανέστατα θα ήταν πολύ καλό να δουλεύουν και απογεύματα, ώστε να μειωθούν οι λίστες, όμως, για να δουλεύουν απογευματινά ιατρεία χρειαζόμαστε προσωπικό για πολύ σωστή λειτουργία. Το Υπουργείο λέει ότι: «Αφού, έχω λίστες να κάνουν το απόγευμα ιδιωτικό χειρουργείο για το οποίο θα πληρώνονται και από τον άρρωστο», πράγμα το οποίο σημαίνει αφήνω το Σύστημα να καρκινοβατεί». Σε αυτό το σημείο ο κος Μπένος έκανε λόγο για την ανάγκη γερή χρηματοδότησης, ώστε να έρθουν άνθρωποι αποκλειστικής απασχόλησης και μόνιμης και όχι να καλύπτονται οι ανάγκες με τρίμηνες συμβάσεις.
Κληθείς τέλος να στείλει το δικό του μήνυμα τόνισε ότι: «Το βασικό και κεντρικό μήνυμα είναι ότι η υγεία δεν είναι προς εκμετάλλευση αγαθό. Είναι ένα κοινωνικό δικαίωμα και πρέπει έτσι να αντιμετωπιστεί. Είναι πολύτιμο αγαθό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολύ σοβαρότητα» σημειώνοντας πως: «Ένα δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει ανάγκη υπαλλήλους και επιστημονικά καταρτιζόμενους και πολύ καλά πληρωμένους από το δημόσιο ώστε να επιτυγχάνεται 24ωρη λειτουργία».
Τέλος, κάλεσε τους υπεύθυνους να βάλουν τέλος στην εκμετάλλευση του τομέα της υγείας. «Να τονιστεί η έννοια του Δημόσιου Συστήματος, το οποίο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για φροντίδα υγείας του πληθυσμού μας, κάτι που καιρό το επισημαίνουμε και η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητά του με τραγικό τρόπο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος