Α. Μαστοράκης: Απουσιάζει η οδηγική παιδεία με αποτέλεσμα τα πολλά τροχαία στους ελληνικούς δρόμους

Την 22η χειρότερη θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό καταλαμβάνει η Ελλάδα έχοντας δηλώσει 608 νεκρούς από τροχαία. Έτσι, σε ό,τι αφορά στα Τροχαία διατηρεί σταθερά μια θλιβερή “πρωτοπορία”, τόσο σε θανάτους, όσο και σε τραυματισμούς.
«Δυστυχώς όλα ξεκινούν από την οδηγική μας παιδεία» σχολίασε ο Αντώνης Μαστοράκης, πρόεδροs του Συλλόγου Σχολών Οδήγησης στην αν.Μ.Θ.. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (8-7-2022) σημειώνει ότι η παιδεία αυτή δεν «καλλιεργείται» από το σπίτι, όπως πρέπει να καλλιεργηθεί, ούτε στο σχολείο, στις σχολές οδηγών, ή με τη σωστή αστυνόμευση.

«Ταραζόμαστε όταν έρθει κοντά το πρόβλημα, αλλά μετά είναι αργά» λέει για τις αντιδράσεις των πολιτών κάθε φορά στο άκουσμα ενός τρομερού τροχαίου. «Ξεχνάμε γρήγορα» παρατηρεί και προσθέτει: «Ενώ ταράσσεται μετά από ένα τροχαίο όλη η τοπική κοινωνία, οι ίδιες παραβάσεις συνεχίζονται ακριβώς το ίδιο».

Έτσι, μόλις πέρσι η χώρα μας μέτρησε 608 νεκρούς από τροχαία. «Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά σε μια τραγική πρωτοπορία» είπε ο κ.Μαστοράκης. «Δεν μιλάμε για αριθμούς, αλλά για ανθρώπους» σημειώνουν οι γνώστες με αληθινό προβληματισμό και ο κος Αντώνης Μαστοράκης, πρόεδρος των Ιδιοκτητών Σχολών Οδήγησης της αν.Μ.Θ. προσθέτει ότι «Το άμεσο που μπορεί να γίνει είναι η αστυνόμευση».

Πρότεινε δε να γίνει αρχή από τα όρια ταχύτητας, τα οποία, όπως είπε, δεν τηρούνται πουθενά και ποτέ σημειώνοντας: « Γι αυτό και Θα συνεχίσουμε με την επικίνδυνη οδήγηση. Ακόμη και το κινητό, όταν το κρατά κανείς ενώ οδηγεί είναι επικίνδυνο, ομοίως και στους ελέγχους, όσον αφορά στη χρήση του αλκοόλ από τους οδηγούς» σημείωσε.

Έκανε λόγο για «Τεράστια η ευθύνη των μεγάλων με τα μαθήματα που «δίνουν» στους νέους, στα παιδιά, στους γύρω τούς » και πρόσθεσε πως «το θέμα είναι να φτάσουμε στον προορισμό μας, να σεβόμαστε τον άλλον, καθώς η προτεραιότητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας». Σημείωσε με γνώση δύο λεπτομέρειες ουσιώδεις. Πρώτον, ότι ακόμη και τα μικρά ατυχήματα προκαλούν μικρές υλικές ζημιές οι οποίες προστιθέμενες αποτελούν τεράστια έξοδα. Δεύτερον και πιο σημαντικό: ” Όσο και να τρέξω δεν θα φτάσω πιο γρήγορα στον προορισμό μου από κάποιον που θα επιλέξει να οδηγήσει με μικρότερη ταχύτητα”.

Τέλος, ευχόμενος ένα «ασφαλές καλοκαίρι» ζήτησε να δείχνουν οι οδηγοί κατανόηση στους ξένους που έχουν έρθει στη χώρα μας για διακοπές ή διέρχονται από αυτή για να πάνε στη δική τούς χώρα. «Δεν γνωρίζουν, δεν ξέρουν, είναι σε κατάσταση διακοπών, ας κρατάμε λοιπόν απόσταση» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε «Δεν χρειάζεται να επεμβαίνουμε και να κάνουμε ο,τι άλλο».
Χρήσιμες οδηγίες αν αναλογιστεί κανείς ότι στη χώρα μας σημειώνονται:56,9 νεκροί ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μ.ο. είναι 44,6.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος