Α. Αμανατίδου: Το πετιμέζι της Γενισέας πρέπει να κερδίσει τη μάχη με την εισαγόμενη μελάσα

«Κόλλησε» στην έλλειψη προβολής το πετιμέζι του Συλλόγου Γυναικών της Γενισέας Ξάνθης και κινδυνεύει να χάσει τη “μάχη” από την εισαγόμενη μελάσα. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1999 από έξι ανήσυχες γυναίκες του οικισμού συνεχίζεται ακόμη και σήμερα μετ εμποδίων, όμως, όπως δηλώνει η κα Αναστασία Αμανατίδου.

Α. Αμανατίδου: Το πετιμέζι της Γενισέας πρέπει να κερδίσει τη μάχη με την εισαγόμενη μελάσα «Το όνειρο δυστυχώς δεν έγινε πραγματικότητα» δηλώνει η δραστήρια πρόεδρος και περιγράφει αυτό που ένωσε και ενώνει ακόμη και σήμερα τις γυναίκες – μέλη της κοινής προσπάθειάς: «Θέλαμε να δούμε τα παιδιά , τους νέους της γύρω περιοχής να αυξάνουν τα στρέμματα της καλλιέργειας και να ακουμπούν πάνω σε μια παραγωγή που είναι ταυτισμένη με την παράδοση του τόπου τους» δηλώνει στο www.ertnews.gr

Α. Αμανατίδου: Το πετιμέζι της Γενισέας πρέπει να κερδίσει τη μάχη με την εισαγόμενη μελάσαΣήμερα καλλιεργούνται 15 στρέμματα με ζαχαροκάλαμο. Φέτος χρειάστηκε, λόγω καιρικών συνθηκών, να σπαρθούν τρεις φορές. «Όψιμη η παραγωγή και πάει πιο πίσω η επεξεργασία και η μεταποίηση» δηλώνει η έμπειρη παραγωγός και ζητά στήριξη από τους υπευθύνους, ώστε να μπορέσουν να «στήσουν» νέες εγκαταστάσεις και να προμηθευτούν νέο εξοπλισμό. «Ό,τι κάναμε μέχρι τώρα, το κάναμε μόνες μας. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα» δήλωσε η κα Αμανατίδου. Παράλληλα, σημειώνει ότι η έλλειψη προβολής τους στερεί τη δυνατότητα αύξησης του πελατολογείου τους. «Μας γνωρίζουν κάποιοι, από τη Θράκη έως την Κρήτη, αλλά δεν φτάνει» δηλώνει η πρόεδρος και σημειώνει πως είναι σημαντική η προσθήκη νέου εξοπλισμού και η αύξηση των στρεμμάτων για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πολύτιμες κι αναγκαίες στην περιοχή.

Όπως στο παρελθόν, όταν γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, φύτευαν ζαχαροκάλαμα για να έχουν πετιμέζι στο σπίτι για τις ανάγκες της οικογένειας, έχασε τη «μάχη» με τη ζάχαρη που άρχισε να πωλείται σε κάθε μπακάλικο. Έτσι και τώρα ο κίνδυνος να ηττηθεί από την εισαγόμενη μελάσα επιστρέφει. Με τις έξι δραστήριες γυναίκες της Γενισέας να πεισμώνουν,όμως, να γίνονται πιο δυνατές και να δηλώνουν αποφασισμένες να μην αφήσουν αυτή την προσπάθεια να ατονήσει. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε με πολύ κόπο και πολλά όνειρα πείθοντας και τον πιο αδαή ότι το ζαχαροκάλαμο και το πετιμέζι της Γενισέας ήρθε για να μείνει ξυπνώντας το άρωμα του χυμού του καλαμιού που ψήνεται και γίνεται πετιμέζι γνώριμες μνήμες από το παρελθόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος