Κομοτηνή: «Οι Λαλητάδες» της Ροδόπης

Array

“Η αλήθεια είναι ότι παίζουμε πιο πολύ εκτός του νομού μας. Δεν θέλω να πω «ουδείς προφήτης στον τόπο του» μάλλον δεν ισχύει, για κάποιους λόγους, κάποιες συγκυρίες, όμως, τις οποίες δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη, οι εμφανίσεις μας εκτός της περιοχής μας είναι περισσότερες» δηλώνει ο Γιάννης Παγκοζίδης, η «ψυχή» των «Λαλητάδων» με αφορμή την χθεσινή εμφάνισή τους στην ετήσια χοροεσπερίδα των Μικρασιατών και των Καππαδόκων της Ροδόπης. Πάντοτε καταδεκτικός, έτοιμος να μιλήσει με σαφήνεια γι αυτό που αγαπά πολύ, τη μουσική, τους ήχους, την παράδοση, τους «Λαλητάδες».

Η κοινωνία διαφοροποιείται

Κομοτηνή:  «Οι Λαλητάδες» της Ροδόπης« «Οι Λαλητάδες» έχουν πολύ μεγάλο ρεπερτόριο. Δεν παίζουμε παντού τα πάντα. Διαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας ανάλογα με τις ώρες που έχουμε. Σήμερα ο χρόνος σε ένα γλέντι έχει διάρκεια τρεις –τέσσερις ώρες, στο διάστημα αυτό πρέπει να παίξεις πολλά και να ευχαριστήσεις όλον τον κόσμο» δηλώνει σημειώνοντας πώς πάντα «ήμασταν προσηλωμένοι σ’ αυτό που κάνουμε. Η κοινωνία διαφοροποιείται. Ήμασταν πάντα σταθεροί σ’ αυτό το κομμάτι. Τα παλιά, τα μερακλίδικα κομμάτια, όπως μπορεί να τα παίξει μια έμπειρη ορχήστρα. Χρειάζεται μια ωριμότητα τέτοια στο μουσικό ώστε να τα αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο.»

Ο κόσμος έχει ξεσυνηθίσει τα καλά ακούσματα

Κομοτηνή:  «Οι Λαλητάδες» της Ροδόπης«Οι Λαλητάδες» έχουν μεγάλη εμπειρία και μεγάλη δισκογραφική δουλειά να επιδείξουν, όλα αυτά τα χρόνια . Ο Γιάννης Παγκοζίδης παρατηρεί τις αλλαγές του καιρού. Ο κόσμος, όπως λέει, έχει ξεσυνηθίσει τα καλά ακούσματα από φυσικά όργανα, όπως το βιολί, το ούτι, τα κρουστά, το λαούτο, τις φωνές. «Όταν δεν υπάρχει ηλεκτρισμός στη μέση, παραξενεύονται όταν ακούν τον ήχο μας, τους φαίνεται περίεργος στα αυτιά. Δεν πιστεύουν στα αυτιά τους. Έχει «χαλάσει» ο ήχος, από τις μικροφωνικές, από τις αίθουσες που δεν έχουν καλή ακουστική. Φταίει κυρίως, όμως, από το τι ακούει στα αυτιά του ο σημερινός νεοέλληνας. Από το τι προβάλλεται στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις και όλο αυτό το πολιτιστικό περιβάλλον που έχει επικρατήσει. Δεν πιστεύουν ότι μπορούν να ακούσουν έναν τέτοιο ήχο» δηλώνει ο έμπειρος μουσικός καταθέτοντας μια ακόμη προσωπική μαρτυρία «Έχω παραστεί σε εκδηλώσεις με DJ που καμαρώνουν για δικές μας δουλειές, μπροστά μας, χωρίς να γνωρίζουν τι παίζουν, ποιοι είμαστε και τα προβάλλουν ως ωραία και πρωτότυπα κομμάτια. Αυτός που τα παίζει είναι εδώ δίπλα σου κι όμως το αγνοούν. Βέβαια όταν πάμε έξω υπάρχει απόλυτος σεβασμός και ακούν με ευλάβεια οι ξένοι. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά. Εδώ έχουμε βέβαια τους μερακλήδες, τους φίλους που πάντα μας ακούν.»
Φώτο:Γιάννης Παγκοζίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος