50% μείωση σε καρδιακά-εγκεφαλικά επεισόδια και 40% μείωση καρκίνου, τα οφέλη της αιμοδοσίας

Τις αυξημένες ανάγκες για αίμα στη Ροδόπη, αυτό το καλοκαίρι και το τρέχον διάστημα, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών.

Ξεκαθαρίζεται πως δεν συντρέχει λόγος καραντίνας για τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς όλα τα αίματα εξετάζονται για τον ιό. Καραντίνα έχει μπει μόνο για την ελονοσία που αφορά περιοχή της Θες/νικης.
«Το βάρος πέφτει σε όλους εμάς τους να εντείνουμε τις επισκέψεις μας στο Σταθμό Αιμοδοσίας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής και να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν».
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, Κωστής Δημητρακόπουλος.
Ο κ. Δημητρακόπουλος υπενθύμισε πως σαν Χώρα δεν καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε αίμα. Το 60% καλύπτεται από εθελοντικό αίμα και το υπόλοιπο 30% από συγγενείς και φίλους.
Η περσινή τραγωδία στο Μάτι της Αττικής έδειξε πως μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες σαν Ελλάδα σε αίμα, από τη στιγμή που υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.
Δύο φορές το χρόνο αν αιμοδοτεί κάποιος μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο για καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ 40% είναι ηα προστασία από τον καρκίνο. «Κανονικά για τα οφέλη της αιμοδοσίας θα έπρεπε να σχηματίζονται ουρές από τους πολίτες που σπεύδουν να αιμοδοτήσουν», υποστήριξε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Επίσης ανέφερε πως μια γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή εγγραφή των εθελοντών αιμοδοτών και όταν υπάρχει ανάγκη αίματος εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλα περιστατικά που χρήζουν ανάγκη αίματος.
Για άλλη μια φορά ο κ. Δημητρακόπουλος επισήμανε την μη ηλεκτρονική απεικόνιση από όλα τα Νοσοκομεία της Χώρας του αποθηκευμένου αίματος για τις ανάγκες που μπορούν να καλύψουν ανά πάσα στιγμή. Είναι ένα θέμα που η ΠΟΣΕΑ θα θέσει εκ νέου στον νέο υπουργό Υγείας.
Κάλεσε επίσης πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους της Ροδόπης, αλλά και το Φιλόζωους να καθιερώσουν δύο φορές το χρόνο εθελοντικές αιμοδοσίες.
Η επόμενη προγραμματισμένη αιμοδοσία είναι στις 29 Σεπτεμβρίου στην Ξυλαγανή, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξυλαγανής θα μπορούσε να λειτουργήσει και παράρτημα Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνεντευξης του κ. Δημητρακόπουλου στην ΕΡ ΚΟμοτηνής και στην ΒΑσιλική Μαχαίρα

https://drive.google.com/open?id=1U5SWlLiH4H51VoOPH3B3AVV5hTbx60tp

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος