4η ΥΠΕ: 3500 πολίτες εκπαιδεύονται δωρεάν στις Πρώτες βοήθειες

4η ΥΠΕ: 3500 πολίτες εκπαιδεύονται δωρεάν στις Πρώτες βοήθειεςΜε αφορμή την υλοποίηση του έργου Heart Safe Cities o Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρης Τσαλικάκης μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ένα πρόγραμμα συνεργασίας , το Interreg IPA CBC, έργο που υλοποιείται από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με τον δήμο Καλαμαριάς.

4η ΥΠΕ: 3500 πολίτες εκπαιδεύονται δωρεάν στις Πρώτες βοήθειες
Μαθήματα πρώτων βοηθειών σε κατασκήνωση του ΠΕΜ στη Ροδόπη

«Εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας δικαιούχοι είναι η 4η ΥΠΕ, ο δήμος Καλαμαριάς και το Ινστιτούτο για την Πρόληψη και τη Θεραπεία από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, θα έχει διάρκεια δύο έτη , ξεκινήσαμε τις δράσεις τον Απρίλιο του 2019» δήλωσε ο κος Τσαλικάκης προσθέτοντας πως μεταξύ των δράσεων που περιλαμβάνει έχει ενταχθεί και η εκπαίδευση 3.500 πολιτών στην Βασική Υποστήριξη της Ζωής και τη Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή σε σεμινάρια πιστοποιημένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC), τα οποία προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες.

«Ο λόγος που σκέφτηκα η 4η ΥΠΕ να καταθέσει αυτή την πρόταση εξ αρχής είναι ότι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου δυστυχώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει διαπιστωθεί από την βιβλιογραφία που έχουμε δει ότι η επιβίωση των θυμάτων αιφνίδιας ανακοπής είναι άμεσα συνδεδεμένη δυστυχώς με το χρόνο.» εξηγεί και προσθέτει ότι έχουν δρομολογήσει και εκπαίδευση στους κεντρικούς δήμους πέριξ της Καλαμαριάς για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτού του προγράμματος και πέραν της λήξης. Έτσι, θα εκπαιδευτούν 300 πολίτες ως εκπαιδευτές για να συνεχίσουν το Πρόγραμμα, καθώς θα υιοθετηθεί και πέραν της λήξης του και στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος θα εκπαιδευτούν και 500 υγειονομικοί υπάλληλοι στην άμεση υποστήριξη ζωής. «Έχουμε σκοπό να καλέσουμε και να εκπαιδεύσουμε υπαλλήλους από όλη την Υγειονομική Περιφέρεια, δηλαδή και από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Είναι η πρώτη φορά που δύο φορείς, της ΤΑ και του Δημοσίου, συνεργάζονται τόσο πετυχημένα σε ένα τόσο ευρείας κλίμακας Πρόγραμμα το οποίο εμπλέκει πολίτες.» δηλώνει ο κος Διοικητής.
Ο Προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 1.200.000 ευρώ και 426.000 ευρώ θα είναι το κόστος του συνολικού εξοπλισμού που θα προμηθευτούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Η άποψη μου είναι ότι όπου υπάρχει χώρος μαζικής προσέλευσης θα πρέπει να υπάρχει κι ένας άνθρωπος του Δημοσίου που να ξέρει να δίνει τις Πρώτες Βοήθειες σε έναν άνθρωπο που θα υποστεί καρδιακή ανακοπή» υποστηρίζει προσθέτοντας πως ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έβγαλε πρόσκληση για 15 εκατομμύρια στο ΕΣΠΑ, ευκαιρία που σκέφτονται να την αξιοποιήσουν, επεκτείνοντας αυτό το Πρόγραμμα και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. « Ίσως στην Κομοτηνή ίσως στην Ξάνθη , θα δούμε με ποιους φορείς θα συνεργαστούμε. Η πρόσκληση θα είναι ανοιχτή έως τον Απριλίου, θα το σχεδιάσουμε , το θεωρώ πολύ σημαντικό ότι θα καλέσουμε ακόμη και δασκάλους, καθηγητές να έρθουν να εκπαιδευτούν» δηλώνει ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης καταλήγοντας με την ουσιώδη διαπίστωση ότι: « Όπου υπάρχει πολύς κόσμος μαζεμένος, πρέπει να υπάρχει και ένας άνθρωπος που να ξέρει τις βασικές Πρώτες Βοήθειες για να τις δώσει στον συνάνθρωπο μας.»
Φώτο: Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος