Κομοτηνή: Τα πράσα της σιωπής

Γονατίζει στη μέση του χωραφιού βγάζοντας από τη γη τα πράσα του. Ο Καδήρ Χουσεϊν Οσμάν, αγρότης από το Τσιφλίκι της Ροδόπης, ασχολείται με την καλλιέργεια των λαχανικών. Πράσα, λάχανα, σπανάκια και ό,τι άλλο φυτρώνει στην γη που ποτίζει με τον ιδρώτα του. «Ζούμε πουλώντας την παραγωγή μας στις λαϊκές, την Τετάρτη στα Αρριανά, την Παρασκευή στις Σάπες. Είναι δύσκολη δουλειά ειδικά το χειμώνα, με τις βροχές και τις λάσπες.» Προσπάθεια μεγάλη, κέρδη ελάχιστα. «Ειδικά φέτος» λέει ο Καδήρ Χουσεϊν Οσμάν «ο κόσμος δεν βγαίνει πια στις λαϊκές, δεν υπάρχει κατανάλωση» σημειώνει.

Δύο με τέσσερις ώρες σκυμμένος πάνω από τα πράσα, μετά στα σπανάκια κι ύστερα στους πάγκους των λαϊκών. «Η μαναβική είναι δύσκολη» δηλώνει ο παραγωγός από το Τσιφλίκι Ροδόπης προβληματισμένος με το υψηλό κόστος καλλιέργειας. Αλλά και με τη φυγή αρκετών συγχωριανών του στο εξωτερικό. «Τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων τουλάχιστον έξι οικογένειες έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία, την Ολλανδία» το σκέφτεστε κι εσείς; τον ρωτάμε «όχι» απαντά και εξηγεί ότι δεν μπορεί να φύγει καθώς ο γιος του σπουδάζει ακόμη στην Αθήνα.

Έτσι, συνεχίζει να καλλιεργεί τα κτήματα του, να παράγει, να αγωνιά, να πουλά στις λαϊκές της περιοχής του και να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο επιστρέφοντας στη σιωπή του. Τα χέρια κινούνται γρήγορα κι εκείνος γονατισμένος στη γη συνεχίζει να συλλέγει τα πράσα, αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς του.
Φώτο:Ο Καδήρ Χουσεϊν Οσμάν στο χωράφι του Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος