Κομοτηνή: Τα παιδιά κάτω στον κάμπο

“Η δενδροκαλλιέργεια απαιτεί χρόνο, κόπο και χρήμα” δηλώνει ο Στράτος Ζαγκουλίδης και σπεύδει να προσθέσει «δύσκολο αν δεν έχει προσωπικές γνώσεις ο παραγωγός, δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει σωστά». Όπως σημειώνει, μιλώντας για τη δική του προσπάθεια, «δεν υπάρχει καθόλου γεωπονική υποστήριξη γιατί δεν ασχολούνται, δεν γνωρίζουν. Έχουν όλοι τους μάθει στο εύκολο, όπως στην καλλιέργεια του βαμβακιού.»

Χρειάστηκε να χάσει πολλές παραγωγές, όπως λέει, για να μάθει κι εκείνος να καλλιεργεί σωστά και να παράγει τα δικά του μήλα. Ασχολούμενος από το 2005 ξέρει πια καλά πως αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί πραγματικά πρέπει να αναζητήσει γεωπόνους από άλλα σημεία της χώρα, από περιοχές με εμπειρία στην δενδροκαλλιέργεια.

Όσον αφορά στα κέρδη που αφήνει η παραγωγή των μήλων; σπεύδει με νόημα να απαντήσει «όλες οι καλλιέργειες αφήνουν κέρδη, εκτός από τις τεμπέλικες που είναι τα βαμβάκια και τα σιτάρια». Όσον αφορά στα έξοδα της καλλιέργειας και στον κόπο που απαιτείται «Ξεκινήσαμε ήδη τη δουλειά και θα τελειώσουμε τον Οκτώβριο.» Βγάζοντας ακόμη μικρές ποσότητες μήλων προσπαθεί να την προωθήσει ο ίδιος στις λαϊκές, καθώς, όπως λέει «το εμπόριο έχει πολύ μεγάλη ψαλίδα. Το κέρδος είναι ελάχιστο για τον παραγωγό, σε αντίθεση μ’ αυτό του εμπόρου.» Αισιοδοξεί για το μέλλον, χωρίς να βάζει υψηλούς στόχους «να βγαίνει μόνο το μεροκάματό μας και να μπορούμε να πληρώνουμε τους εργάτες μας» δηλώνει και σπεύδει να συμβουλεύσει τους νέους αγρότες που θα θελήσουν να κάνουν ένα βήμα προς την δενδροκαλλιέργεια «να το σκεφτούν καλά».
Φώτο: Στράτος Ζαγκουλίδης Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος