Κομοτηνή: Στο πόδι οι αλιείς του Φαναρίου

Ανάστατοι είναι οι αλιείς του Φαναρίου Ροδόπης με την υποχρεωτική τοποθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής και αναφοράς πληροφοριών (ERS).
Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται για την καταγραφή στοιχείων σχετικών με τις αλιευτικές δραστηριότητες (αλιεύματα, εκφορτώσεις, πωλήσεις). Είναι υποχρεωτικό για σκάφη της ΕΕ άνω των 12 μέτρων. Αντικαθιστά τα ημερολόγια πλοίου σε χαρτί και γι΄αυτό συχνά αναφέρεται ως ηλεκτρονικό ημερολόγιο πλοίου. Αντικαθιστά επίσης τα δελτία πώλησης.Ωστόσο, οι αλιείς του Φαναρίου δεν έχουν ενθουσιαστεί με την νέα αλλαγή και ζουν, όπως, σημειώνουν με το φόβο των προστίμων…

«Μετά από 50 χρόνια στην θάλασσα μας υποχρεώνουν να περάσουμε ηλεκτρονικό ημερολόγιο επιβάλλοντας μας τσουχτερά πρόστιμα σε κάθε λάθος, 600 ευρώ και είκοσι μέρες δέσιμο στο λιμάνι » δηλώνει ο κ. Γκάνιος Κωνσταντίνος σημειώνοντας ότι ο ίδιος και οι συνάδερφοί του δεν έχουν τις γνώσεις να το χρησιμοποιούν. «Ύστερα», όπως σημειώνει, «δεν μπορεί να υπολογίσει σωστά την ποσότητα των ψαριών όταν κάνει κανείς κατάπλους στο λιμάνι. Αν γράψω 15 κιλά κι έχω 20 κιλά ψάρια, τότε θα έχω πρόβλημα.» Δύο μήνες τώρα η ήσυχη καθημερινότητα των αλιέων του Φαναρίου έχει διαταραχθεί. «Έχω αγχωθεί τόσο πολύ!» δηλώνει σημειώνοντας «δεν θέλω να λύσω το καΐκι από το μόλο. Αυτά τα καΐκια έχουν γίνει εντελώς ασύμφορα» σημειώνει προσθέτοντας ότι το κόστος, πετρέλαιο, μεροκάματα, είναι υψηλό, και το κέρδος ελάχιστο.

Η τεράστια μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων, περίπου κατά 80%, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις στατιστικές των μελετών που έχουν διενεργηθεί, σε συνδυασμό με τα υψηλά παραγωγικά κόστη των παράκτιων αλιέων, δημιουργούν σοβαρές οικονομικο-κοινωνικές επιπτώσεις στις ζωές των αλιέων. «Ο γιος μου θέλει να φύγει» δηλώνει ο κ. Γκάνιος σημειώνοντας ότι και τα εμπορικής αξίας αλιεύματα μειώνονται και το εισόδημα των αλιέων έχει πέσει κατακόρυφα τα έξι τελευταία χρόνια των μνημονίων.
Φώτο:Ο Κωνσταντίνος Γκάνιος στο καΐκι του Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος