Κομοτηνή: Στη Δρανιά περιμένουν καλύτερες μέρες

Στη Δρανιά οι μέρες κυλούν αργά και οι κάτοικοι οπλίζονται με περισσή υπομονή για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας τους. «Όλοι καλλιεργούν καπνό και τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί το κόστος της καλλιέργειας υψηλό και το κέρδος ελάχιστο» δηλώνει ο κος Νεντίμ και εξηγεί ότι λόγω του υψόμετρου καμία άλλη καλλιέργεια δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.

«Προσπάθησα να καλλιεργήσω και βαμβάκι αλλά ο χειμώνας έρχεται νωρίς στην περιοχή μας και το βαμβάκι δεν προλαβαίνει να ανοίξει» δηλώνει σημειώνοντας ότι με τα πέντε, τα δέκα και τα δεκαπέντε στρέμματα καπνό που βάζει η κάθε οικογένεια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε καν τα έξοδά της.

Πενήντα οικογένειες όλες κι όλες οι εναπομείνασες στα ορεινά της Ροδόπης βλέπουν τα σπίτια να αδειάζουν και τους νέους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. «Σχεδόν το μισό χωριό άδειασε» δηλώνει ο κος Νεντίμ μιλώντας για τους συγχωριανούς του που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και στην Τουρκία. «Κάποιοι έχουν φύγει για πάντα» παρατηρεί με λύπη σημειώνοντας με το γνώριμο πια παράπονο των ορεσίβιων κατοίκων «κανένα ενδιαφέρον για να ενισχυθούν οι κάτοικοι που ζουν στα ψηλά της Ροδόπης δεν υπάρχει, μας θυμάται μόνο η Εφορία και τα χαράτσια.»

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι κάτοικοι της Δρανιάς που προσπαθούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους ασχολούμενοι με την κτηνοτροφία. Όμως κι εκεί τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Το κόστος των ζωοτροφών που προμηθεύονται πολύ υψηλό και τα κέρδη ελάχιστα. «Αγοράζουμε το τσουβάλι με την τροφή 10 ευρώ και πουλάμε 3 και 4 ευρώ το αρνί πώς θα βγάλουμε τα έξοδα μας; » αναρωτιέται μην κρύβοντας την απόγνωσή του.
Φώτο:Ο κος Νεντίμ από τη Δρανιά Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος