Κομοτηνή: Παραδοσιακή φασολάδα μέσω Μεξικού…

Επιστροφή μετ’ εμποδίων στις παραδοσιακές καλλιέργειες της Θράκης από τους αγρότες της περιοχής. Τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια επανακάμπτουν, αλλά οι παραγωγοί τους δηλώνουν απελπισμένοι από την έντονη παρουσία τους στην αγορά των εισαγόμενων ξένων οσπρίων. «Τα φασόλια του Μεξικού και του Καναδά έχουν «πλημμυρίσει» την αγορά» δηλώνει ξανθιώτης παραγωγός οσπρίων σημειώνοντας ότι οι έμποροι είτε ζητούν να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές, κάτω από 80 λεπτά το κιλό, είτε δεν αγοράζουν καθόλου προτιμώντας να κάνουν εισαγωγή των φθηνότερων ξένων.

Κι όσοι παραγωγοί τολμούν να τα πουλήσουν μόνοι τους έρχονται αντιμέτωποι με τις διωκτικές αρχές, λόγω έλλειψης αδειών. «Τα τελευταία χρόνια δεν δίνουν ούτε άδειες για εμάς τους παραγωγούς» δηλώνει μην κρύβοντας την πίκρα του από τη στάση της πολιτείας.

«Οι ξένοι έχουν πολύ μικρό κοστολόγιο, εμείς πολύ μεγάλο. Δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε με τίποτα» δηλώνει παραγωγός ρεβιθιών, φασολιών και φακών. Όλα προϊόντα Α’ ποιότητας, ποιοτικά ανώτερα από αυτά των ξένων. Όμως: «Δυστυχώς δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε γιατί τα εισαγόμενα είναι οικονομικά πιο προσιτά, ο κόσμος στρέφεται σ’ αυτά και λόγω της κρίσης, οι περισσότεροι επειδή δεν γνωρίζουν τι τρώνε.» Το υψηλό κόστος παραγωγής, λόγω και των πολλών εργατικών χεριών που απαιτούν, «βυθίζουν» στα αζήτητα παραδοσιακές καλλιέργειες της Θράκης, που άλλοτε συντηρούσαν τα νοικοκυριά στους οικισμούς. «Τα έξοδα μας είναι 1,50 ευρώ το κιλό με ποια λογική θα πουλήσουμε 80 και 90 λεπτά το κιλό;» αναρωτιέται παραγωγός ζητώντας παράλληλα την κατανόηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

«Έβγαλα 90 κιλά το στρέμμα φασόλια, 70 φακές και 80 ρεβίθια, η χρονιά δεν βοήθησε. Την μειωμένη παραγωγή ακολούθησε μειωμένη ζήτηση, όμως, θα το παλέψουμε» λέει κρατώντας στα χέρια του την αληθινά γευστική του παραγωγή.
Φώτο: Όσπρια της Θράκης Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος