Κομοτηνή: Μουσουλμάνες μαθήτριες της Ροδόπης

Καθημερινά ανταμώνουν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Ολιγομελής παρέες νεαρών κοριτσιών, μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης. Κάθονται πέριξ του σιντριβανιού ή στα παγκάκια και συζητούν κρατώντας άλλοτε τον καφέ τους στο χέρι, άλλοτε πρόχειρο φαγητό και σχεδόν όλες τα κινητά τους, τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Οι μουσουλμάνες μαθήτριες της Κομοτηνής, από τα Μειονοτικά Σχολεία, με μαντίλες συνήθως στο κεφάλι, ή από τα Γενικά Λύκεια και τα ΙΕΚ συζητούν χαμηλόφωνα, γελούν και ανταποκρίνονται στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις πάντα με ευγένεια, σχεδόν πάντα με δισταγμό. «Θέλω να σπουδάσω, το όνειρο μου είναι να γίνω δασκάλα» δηλώνει η Εσρά, κόρη καπνοκαλλιεργητών από τη Ροδόπη. Είναι αποφασισμένη να σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο, σε αντίθεση με τη φίλη της που θα φύγει στην Τουρκία για να συνεχίσει τις σπουδές της.

Ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο, όμορφες, κομψές και μοντέρνες, αγαπούν όπως λένε την Κομοτηνή και τους ανθρώπους της. «Ο τόπος μας είναι όμορφος» δηλώνουν και στο ερώτημα αν έχουν κοινωνικές σχέσεις με τους χριστιανούς συμπολίτες ή αν έχουν φίλες χριστιανές συνομήλικες τους; απαντούν: «Ναι, κυρίως συμμαθητές μας ή παιδιά από την γειτονιά μας». Με μικρά αλλά βέβαια βήματα συνεχίζουν μια μακρά παράδοση της Κομοτηνής συνυπάρχοντας και εκείνες αρμονικά και συμβιώνοντας ειρηνικά σε έναν τόπο πρότυπο συμβίωσης για όλο τον κόσμο.
Φώτο: Μουσουλμάνες μαθήτριες Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος