Κινηματογράφος και Ιστορία αναπαριστώντας τα γεγονότα: Μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σ’ έναν Τούρκο και μια Ελληνίδα στην Κωνσταντινούπολη, με φόντο το πογκρόμ που διοργάνωσαν οι τότε Αρχές, τον Σεπτέμβρη του 1955, ενάντια στους Έλληνες της Πόλης, οι «Πληγές του Φθινοπώρου» της Τομρίς Γκιριτλίογλου από την μια και η «Πολίτικη Κουζίνα» από την άλλη, η βιωματική ταινία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, που όντας Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή ο ίδιος, καταπιάστηκε με το ζήτημα των διωγμών που υπέστησαν από τις τουρκικές αρχές οι Έλληνες της Πόλης το 1964 από την άλλη. Με την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Σοφία Ειρήνη Τσάλα, απόφοιτη του Δ.Π.Θ. να αναζητά το πώς οι δύο ταινίες αλληλεπικαλύπτουν η μια την άλλη αφηγούμενες τα γεγονότα.
«Οι Τούρκοι αποδέχονται τα γεγονότα αυτά και το πογκρόμ, μάλιστα έγραψαν πρώτοι γι’ αυτά» δηλώνει η κα Σοφία Ειρήνη Τσάλα και σημειώνει ότι οι ταινίες που έχουν αναφορές σε ιστορικά γεγονότα δίνουν στο θεατή το έναυσμα να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες, να γνωρίσει και να μάθει.
Αφορμή για την νεαρή ερευνήτρια να επιλέξει ένα τέτοιο θέμα έρευνας και μελέτης στάθηκε ο καθηγητής της Φυσικής στο σχολείο της, Κωνσταντινουπολίτης και ο ίδιος. «Ήταν χρέος να κάνω και εγώ με τον τρόπο μου μια αναφορά στα γεγονότα αυτά, μέσα από τον Κινηματογράφο και την σχέση του με την Ιστορία.»
Φώτο:Σοφία Ειρήνη Τσάλα, ερευνήτρια Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος