«Επιβιώνουν επιχειρήσεις που στα καλά χρόνια δεν δίστασαν να κάνουν διορθωτικές κινήσεις, να δημιουργήσουν υποδομές, να εξειδικεύσουν το προσωπικό και το αντικείμενο της δουλειάς τους» δηλώνει ο Νίκος Στεργίου, ιδιοκτήτης βιοτεχνίας πυροσβεστήρων στον Υφανταί της Ροδόπης. Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν τα καταφέρνουν εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν είδαν μπροστά και δεν πρόβλεψαν το «τσουνάμι» που θα ερχόταν στην οικονομία. Άριστος γνώστης της τοπικής αγοράς παρατηρεί τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών να ανθίστανται, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.
Αποτιμώντας την λειτουργία του τελωνείου της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα σημειώνει την ανάγκη να υπάρξει, έστω και τώρα, πρόβλεψη από τους υπευθύνους για τη δημιουργία ζώνης με ισχυρά φορολογικά κίνητρα για να συνεχίσουν να παραμένουν οι επιχειρήσεις εδώ μαζί και οι καταναλωτές. «Δεν μπορεί για παράδειγμα η τιμή των καυσίμων να έχει τόση μεγάλη διαφορά στην ελληνική πλευρά σε σχέση με την βουλγαρική.» Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί η συνήθεια πολλών να αγοράζουν προϊόντα από την Βουλγαρία με δέλεαρ τις προσιτές τους τιμές. «Τα ελληνικά προϊόντα είναι καλύτερης ποιότητας» δηλώνει σημειώνοντας ότι σχεδόν όλα τα βουλγάρικα προϊόντα είναι κατώτερης ποιότητας από τα αντίστοιχα ελληνικά.
Ο κος Στεργίου προβάλει για μια ακόμη φορά το αίτημα της μείωσης του 23% ΦΠΑ στην εστίαση σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Πώς έχουμε απαίτηση από τους Βούλγαρους γείτονες να έρθουν εδώ και να καταναλώσουν;». Άμεσα σημειώνει πως θα πρέπει οι περιοχές οι οποίες έχουν συνοριακή σύνδεση να βρεθεί ένας τρόπος να έχουν χαμηλότερη φορολόγηση. Καλώντας τη δημοτική αρχή και την Περιφέρεια να αναλάβει δράση μην αφήνοντας άλλο τον τόπο να μαραζώνει καταλήγοντας με την επισήμανση ότι «ειδικά τα χωριά που είναι κοντά στα σύνορα έχουν ερημώσει.»
Φώτο:Νίκος Στεργίου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος