Κομοτηνή: Ιερώνυμος:”Στην Ελλάδα ζει η Ανθρωπιά,στην Ευρώπη αργοπεθαίνει”

Κομοτηνή: Ιερώνυμος:”Στην Ελλάδα ζει η Ανθρωπιά,στην Ευρώπη αργοπεθαίνει”Την ύψιστη Ακαδημαϊκή τιμή, που είναι η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κλασσικών Σπουδών από το Τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας, απέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης το περασμένο Σάββατο.

«Έρχομαι στη Θράκη που υπεραγαπώ, όπως υπεραγαπώ και το Πανεπιστήμιό της, το οποίο με τιμά», δήλωσε εισερχόμενος στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, ο Μακαριώτατος.
Σύμφωνα με το τελετουργικό ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Αθανάσιος Καραμπίνης έκανε την πρώτη προσφώνηση, ακολούθησε η προσφώνηση του κοσμήτορα της Σχολής Κων/νου Χατζόπουλου, ενώ ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας- Εθνολογίας, Μανώλης Βαρβούνης ανέγνωσε κομμμάτια από το πλούσιο βιογραφικό του Μακαριωτάτου, κυρίως για την προσφορά του στον άνθρωπο.
Παραπάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν βρει στέγη και περίθαλψη, έχουν κτισθεί δομές για φιλοξενία παιδιών, με αθόρβες ενέργειες του Μακαριωτάτου. Μνεία έγινε και προς το πλουσιότατο συγγραφικό του έργο, για τα Μεσαιωνικά και Χριστιανικά μνημεία της περιοχής όπου κατάγεται τη Βοιωτία.
«Ως ελάχιστη τιμή στο έργο σας στους Ανθρώπους στην Αρχαιολογία και στη Φιλολογία, αλλά και στην Εκκλησία που σας κέρδισε, που ενώ ανεβήκατε σκαλιά, παραμείνατε ένας απλός παπάς που πάντα βοηθάει όσους έχουν ανάγκη, το πανεπιστήμιο σας συμπεριλαμβάνει στην οικογένειά του», ήταν η κοινή γραμμή των προσφωνήσεων του πρύτανη αλλά και των υπολοίπων καθηγητών.
Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του, στάθηκε στην πρόσφατη επέτειο της Εθνικής Παλλιγγενεσίας και μίλησε για τον αγώνα των Ελλήνων, «από τα κόκκαλα των οποίων ήρθε η Ελευθερία και όχι από τους ξένους», όπως τόνισε.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο ρόλο της Εκκλησίας και των ιερωμένων της στον Αγώνα του 1821 και για την μόρφωση των παιδιών.
Δύο χαρακτηριστικά της ομιλίας του ήταν ότι δεν βλέπει πια στα σχολεία τις φωτογραφίες των Αγωνιστών του 1821, αλλά και πως δεν χρειάζεται να ξαναγραφούν τα βιβλία Ιστορίας.
Τέλος ερωτηθείς για την συνάντηση των τριών προκαθημένων της Χριστιανοσύνης στη Λέσβο, απάντησε πως η Ανθρωπιά ζει στην Ελλάδα, αλλά αργοπεθαίνει στην Ευρώπη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αναγορεύθηκε και σε επίτιμο δημότη Κομοτηνής, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, όπου και χοροστάτησε σήμερα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος