Κομοτηνή: Η χρονιά του «Κύκλωπα»

Από τα ωραιότερα αρώματα της φύσης είναι το άρωμα της άγουρης ελιάς. «Ίσως είναι η καλύτερη ελληνική ποικιλία» δηλώνει η κα Νίκη Κελλίδου, ελαιοπαραγωγός η ίδια και ιδιοκτήτρια ελαιοτριβείου. Με την οικογένεια της καλλιεργεί 11.000 ελαιόδεντρα και έχει την ευθύνη του ελαιοτριβείου «Κύκλωπας» όπου διοχετεύεται παραγωγή από όλη τη Θράκη.

Η χρονιά του 2014 έφερε εννέα διακρίσεις, τρεις ελληνικές και έξι παγκόσμιες στο λάδι του «Κύκλωπα». Το λάδι της περιοχής διακρίθηκε για την ποιότητα του σε χώρες όπως: η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κίνα και η Αμερική, διαγωνισμοί με πάρα πολλά δείγματα από όλον τον κόσμο. «Όποτε συμμετείχαμε σε έναν διαγωνισμό, πάντα επιστρέφαμε με μια διάκριση» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής καμαρώνοντας για τα έντονα αρώματα χωρίς την πικρίλα της παραγωγής της. «Δεν χάνουμε τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και η ποικιλία είναι άριστη από μόνη της».

Ο «Κύκλωπας» κάνει τη δική του αξιόλογη διαδρομή και στα αρωματικά λάδια, πέρσι με λεμόνι, πορτοκάλι και βασιλικό, φέτος νέα ποικιλία με σκόρδο, ρίγανη και τσίλι «μας αρέσει να μην είμαστε μονότονοι και να προχωράμε σε καινούργιες δοκιμές» δηλώνει η κα Κελλίδου καμαρώνοντας για την μεγάλη ζήτηση που έχουν οι αρωματικές της δημιουργίες.

Η φετινή χρονιά ήταν πολύ καλή ποσοτικά, για τους ελαιοπαραγωγούς του Έβρου, χωρίς, όμως, να έχει ποσότητα λαδιού και περιεκτικότητα λαδιού η ελιά, « είναι σαν να έχουμε τη μισή παραγωγή στον Έβρο» δηλώνει αποκαλύπτοντας ότι στη Ροδόπη η ελαιοπαραγωγή είναι χειρότερη, καθώς σημειώνεται μείωση πολύ πάνω από 50% και στη Σαμοθράκη πάλι καθόλου παραγωγή.

Ενθαρρυντική κρίνεται η στροφή των νέων στην ελαιοπαραγωγή. «Τα εγγόνια συνεχίζουν αυτά που έκαναν οι παππούδες και οι μπαμπάδες τους με την ίδια αγάπη κι αυτό είναι πολύ θετικό μήνυμα» παρατηρεί η κα Κελλίδου σημειώνοντας ότι «Ενδιαφέρονται πολύ για την ποιότητα και όχι για την ποσότητα, πολλοί έχουν στραφεί στα άθερμα λάδια, στα βιολογικά λάδια και είναι πολύ θετικό μήνυμα.» Προτρέπει μάλιστα τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και αν είναι δυνατόν από παραγωγούς της εμπιστοσύνης τους. «Όλα τα άλλα λάδια», όπως λέει, «δεν είναι χυμός ελιάς είναι κατεργασμένα ελαιόλαδα, να αγοράζουν αυτό που γράφει μόνο εξαιρετικά παρθένο και αυτό να μπαίνει στο τραπέζι».Φώτο:Νίκη Κελλίδου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος