Κομοτηνή: Οι «Αναγνώσεις» αναγκαίες όσο ποτέ

Είναι υπεύθυνος για το Οκτασέλιδο Κριτικής Βιβλίου, Ιδεών και Τεχνών στην Κυριακάτικη Αυγή, τις γνωστές «Αναγνώσεις». Μαζί με τα «Ενθέματα» και μαζί με την έκδοση της «Le Monde diplomatique » αποτελούν το 40% της ύλης της εφημερίδας στο Κυριακάτικο Φύλλο. Ύλη που αφιερώνεται στις ιδέες, στις τέχνες και στα βιβλία.

«Αυτό είναι μια αντίληψη για το δημόσιο λόγο, για τη ζωή. Γιατί όταν διαβάζουμε εφημερίδες, θέλουμε να διαβάζουμε για πράγματα που μας απασχολούν κι όχι για να περάσουμε την ώρα μας» δηλώνει ο υπεύθυνος Κώστας Βούλγαρης και σημειώνει ότι «η ζωή και η κοινωνία και τα προβλήματα εκτός από την επικαιρότητα έχουν και ένα βάθος, μια διάρκεια και μια ιστορικότητα. Αυτή είναι η αντίληψη πάνω στην οποία φτιάχνονται όλες αυτές οι σελίδες της Αυγής. Είναι μια μικρή εφημερίδα με μικρή κυκλοφορία που την αδικεί γιατί δεν είναι μια κομματική εφημερίδα, αλλά παρόλα αυτά το κοινό που ζητά κάτι περισσότερο, υπάρχει, είναι υπαρκτό, φαίνεται και από αυτούς που αγοράζουν την έντυπη έκδοση, αλλά και από τους πολλούς περισσότερους που διαβάζουν την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας».

Όπως σημειώνει ο κ. Βούλγαρης έχουν μειωθεί δραματικά στα χρόνια της κρίσης οι σελίδες ιδεών, βιβλίων και τεχνών των υπόλοιπων εφημερίδων, έχουν μειωθεί σε ποσοστό 80%. «Το θεωρώ αυτοκαταστροφικό» δηλώνει και σημειώνει ότι «κι αυτές που έχουν μείνει, έχουν «ελαφρύνει» πάρα πολύ. Αυτό είναι μια φτώχεια που δεν νομίζω ότι αντικατοπτρίζει τις ανάγκες του κοινού. Το κοινό μάλλον θέλει το αντίθετο, διότι τα χρόνια της κρίσης έχουν πληθύνει οι άνθρωποι που πηγαίνουν στο θέατρο, που παρακολουθούν εκδηλώσεις, βέβαια προτιμώντας πράγματα στα οποία δεν χρειάζεται να πληρώσουν. Αγοράζουν λιγότερα βιβλία, αλλά πηγαίνουν σε πολύ περισσότερες εκδηλώσεις που δεν έχουν εισιτήριο. «Με τα τουρκικά σίριαλ δεν αντέχεται η κρίση» είπε κάποιος και έχει απόλυτο δίκιο.»
¨
Όσον αφορά στους στόχους που θέτει είναι αποκαλυπτικός: “Nα είμαστε συντονισμένοι και συγχρονισμένοι με το τι συμβαίνει σε επίπεδο διακίνησης ιδεών τουλάχιστον στην Ευρώπη”. Γιατί, όπως εξηγεί, σήμερα για να φτάσει ένα καλλιτεχνικό ρεύμα, ένα ρεύμα ιδεών, ένας φιλόσοφος σε μια χώρα μικρή, όπως η Ελλάδα, δεν χρειάζεται να περάσουν δεκαετίες. «Από το Ίντερνετ τα μαθαίνεις την ίδια μέρα. Δεν υπάρχει η βάση για τη σχέση κέντρου καθυστερημένης περιφέρειας που υπήρχε παλιά. Είναι μια συνθήκη που θα μπορούσαμε να την αξιοποιήσουμε ως δημοκρατική συνθήκη αξιοποιώντας τη δυνατότητα πρόσβασης στην ενημέρωση στο καινούργιο, όπου και να συμβαίνει» καταλήγοντας με την σημείωση ότι «Είναι μια δυνατότητα η δημοκρατική χρήση της κοινωνίας της πληροφορίας και είναι και ένα διακύβευμα και ένα πρόταγμα. Το να είμαστε συγχρονισμένοι».
Φώτο:Κώστας Βούλγαρης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος